Verkkopalvelu torjuu harmaata taloutta

”Ei palkan maksaminen voi olla näin vaikeaa”, Janne Isosävi tuskaili turhautuneena. Hän halusi palkata lapsilleen osa-aikaisen hoitajan, mutta pakollisten työeläkemaksujen, ennakonpidätysten, sotu-maksujen ja työttömyysvakuutusmaksujen laskeminen meni häneltä yli hilseen. Istuttuaan koko illan koneen ääressä hän ei ollut edelleenkään varma, osaisiko hän hoitaa kaiken pykälien mukaan.

Silloin hän ymmärsi, että oli juuri keksinut hyvän bisnesidean: palvelun, joka auttaisi kotitalouksia hoitamaan palkanmaksun helposti ja vaivattomasti.

 

Stoppi palkanmaksurumballe

Nyt Janne Isosävi avaa kolmen yhtiökumppaninsa kanssa perustetun startup-yrityksen oven Kruununhaassa, kivenheiton päästä Pohjoisrannan satama-alueesta, ja pyytää tulemaan sisään. Hän kertoo Palkkaus.fi:n avautuneen kotitalouksille elokuussa 2014, ja sen jälkeen kuka tahansa on voinut maksaa palvelun kautta palkan vaikkapa kodin keittiöremontin nikkaroineelle remonttimiehelle tai perjantaisiivouksen tehneelle siivoojalle – yhdellä verkkomaksulla.

Palkkaus.fi laskee ja hoitaa muutaman euron palvelumaksulla asiakkaan puolesta kaikki vaadittavat työnantajan velvoitteet.

”Ei tavallinen ihminen tiedä, mitä kaikkia velvoitteita palkanmaksuun liittyy. Sen selvittäminen on aikamoinen rumba, ja siksi moni maksaakin muutaman satasen mieluummin pimeästi, kuin alkaa säätää. Me halusimme tehdä palkanmaksusta mahdollisimman helppoa. Palvelumme myös laskee kynnystä palkata ihmisiä ja torjuu harmaata taloutta.”

Muutama viikko sitten palvelu avattiin myös yrittäjille ja yhdistyksille, jotta niiden ei tarvitsisi tuhlata aikaansa hallinnolliseen työhön. “Ei ole kovin tehokasta, jos yrittäjä käyttää tuntikausia jonkun palkanmaksun nippelitiedon kanssa.”

 

Byrokratia hiiteen digitalisaatiolla!

Ennen oman firmansa perustamista Isosävi opiskeli ohjelmistotekniikkaa ja työskenteli Nokiassa tuotemarkkinoinnin tehtävissä. Nokian vuosinaan hän asui hetken myös Johannesburgissa Etelä-Afrikassa ja tuskastui joka paikassa rehottavaan korruptioon. ”Siellä mikään ei toiminut, mutta kaikki järjestyi. Meillä Suomessa taas asiat ovat liiankin organisoituja ja hierarkkisia, eivätkä hallinnonalat keskustele keskenään.”

Ratkaisu siihen löytyy Janne Isosävin mielestä digitalisaatiosta. Sen avulla byrokraattisia prosesseja voi tehostaa ja hallinnollisia siilojen yhdistää kätevästi ja läpinäkyvästi.

”Se voisi olla Suomelle myös hyvä vientituote”, hän uskoo.

 

Tornadoista vapaa Helsinki

Varsinkin Johannesburgista palattuaan Janne Isosävi on osannut arvostaa Helsingin turvallisuutta. Täällä talojen ikkunoissa ei tarvita kaltereita, ja auringon laskettuakin uskaltaa liikkua ulkona.

”Suomessa on kyllä talvella pimeää ja kylmää, mutta tornadoja tai maanjäristyksiä ei tarvitse pelätä eikä Itämerestä saa tsunamia tekemälläkään. Täällä ei myöskään ole ruuhkia, eikä minään vuoronkaudenaikana tarvitse pelätä turvallisuutensa puolesta – ellei sitten aktiivisesti ala pottuilemaan nakkikioskijonossa.”

Nakkikioskilta häntä ei kuitenkaan yleensä tapaa. Juhlimisen sijaan hän puuhaa vapaa-ajallaan lastensa kanssa ja vie heitä retkille esimerkiksi Helsingin eri museoihin. Perheen suosikkeja ovat Kiasman erilaiset toiminnalliset työpajat ja Luonnontieteellisen museon eläinkokoelmat kaikenkarvaisine otuksineen.

”Museokortti on ihan paras juttu, sillä pääsee kaikkiin museoihin kätevästi”, hän vinkkaa.

 

Teksti ja kuva: Venla Pystynen

 

Janne Isosävi valitsi Helsingin tulevaisuuden tekijäksi Henrietta Kvistin.

 

 

 

Kerro ja kommentoi