Bastukulturen frodas i Helsingfors

Ordförande för Internationella Bastusällskapet Risto Elomaa har suttit i bastun åtskilliga timmar under sitt liv. Risto som gjort karriär inom export har bastat såväl i Dar es Salaam och Seoul som Siberien. För denna tvättäkta stadsbo ligger dock Helsingfors egna bastur närmast hjärtat och dem känner han utan och innan. Han vill dessutom dela sin passion med andra.

”Basturna kunde användas för att locka turister till Helsingfors”, säger Risto och berättar att han nästan varje vecka tar med sig utländska vänner på bastubad. Besökarna har blivit förtjusta i den moderna stämningen i Kulturbastun skapad av Tuomas Toivonen och designern Nene Tsuboi i Havshagen, den traditionella charmen hos kvartersbastun i Kotiharju byggd år 1928 och Finlands Bastusällskaps rökbastur på Drumsö.

 

Kärleken till bastun föddes redan som barn

Risto Elomaas kärlek till bastun föddes på 50-talet, då han som ung grabb en gång i veckan besökte den allmänna bastun Wellamo i Kronohagen. Laven var gjord av vit marmor och den stora vedeldade ugnen stod för skönt bad. ”Vanligtvis hade jag just så mycket pengar att jag kunde köpa en flaska röd lemonad eller citronsoda”, berättar Risto. ”Och eftersom mamma tyckte att jag inte kunde tvätta håret själv tvättade tvätterskan det åt mig”, säger han med ett leende.

I Ristos barndom saknade de flesta hemmen i Helsingfors badrum och stadens 125 allmänna bastur användes flitigt. ”Varje månad bastade hälften av Helsingforsborna i allmän bastu.”

Då bostäderna började förses med badrum tvingades bastu efter bastu sätta lapp på luckan. Risto försökte motarbeta denna utveckling och grundade år 1962 en bastuklubb i Helsingfors tillsammans med sina klasskamrater. De träffades regelbundet och bastade i allmän bastu.

 

Bastu även i tropikerna

Risto Elomaa utbildade sig till diplomingenjör och flyttade på 70-talet till Zambia för att leda YIT:s byggprojekt. Under Ristos ledning byggdes stora kylförråd och en yrkesskola, samt en eller två bastur.

”I Zambia blev jag bekant med dåvarande ambassadör Martti Ahtisaari, som hade en egen bastu i Dar es Salaam. Vi byggde en bastu vid ambassaden i Lusaka och en till på min egen arbetsplats, berättar Risto.

Han medger att tanken på att bada bastu i tropikerna kan te sig galen. ”Då man stiger ut ur en 80-gradig bastu känns till och med en temperatur på 40 grader uppfriskande. Även lokalbefolkningen började uppskatta bastubad”, säger Risto och ler.

Då han återvände från Zambia civil utövade Risto olydnad för först gången i sitt liv. Givetvis på grund av den älskade bastun. Risto protesterade mot rivningen av den legendariska allmänna bastun på Petersgatan år 1982 och låg tillsammans med de andra demonstranterna på gården för att hindra rivningen. Protesten fick dock inte önskad effekt. Efter rivningen av bastun på Petersgatan anser Risto att bastukulturen i Helsingfors låg på sitt yttersta under de följande årtiondena.

 

En ny renässans för bastukulturen

Den allmänna bastukulturen har börjat frodas igen på 2000-talet och stadens tre kvarvarande allmänna bastur, Arla, Hermanni och Kotiharju får nya, unga besökare. De autentiska allmänna basturna har blivit trendiga igen och år 2013 kompletterades de med Tsubois och Toivonens Kulturbastu.

I år ökar utbudet ytterligare då Helsingfors stad bygger en allmän bastu på ön Lonnan. På våren invigs Jasper Pääkkönens och Antero Vartias Löyly-bastu med terrasser och restauranger på Ärtholmen. Bastukulturen främjas även av Helsinki Sauna Day som i år firades för första gången i Helsingfors. Under dagen värmdes tiotals privata bastur för allmän användning.

Risto Elomaa är nöjd med utvecklingens riktning. ”Den allmänna bastun är en plats där man lätt blir bekant med folk. I bastun finns det inga titlar”, säger han.

Till Ristos egna favoriter i Helsingfors hör Finlands Bastusällskaps fyra rökbastur och två vedeldade bastur på Drumsö.

”Vaskiniemi är en av de finaste platserna för bastubad i Finland. I bastun träffar man alltid även bekanta. Om man inte vill vara social kan man sitta alldeles tyst och meditera”, konstaterar Risto.

 

Text och foto: Venla Pystynen

 

Risto Elomaa valde Jasper Pääkkönen som skapare av Helsingfors framtid.

Kommentera