Finland, en utbildningsstormakt

Vid lunchtid i en pub i New York:

“Jaså, du är från Helsingfors? Jag har hört att ni har den bästa utbildningen i Europa.””

“I världen.”

“Alltså i Europa.”

“Nej, i världen.”

De amerikanska herrarna hade starka uppfattningar om Finland. Det kan ha berott på förfädernas finska och norska rötter: den ene av dem hade ett arv på 1/4 och den andre på 1/8, som amerikanerna uttrycker det. Vi behandlade Finlands tillhörighet till Skandinavien och andra grundläggande frågor, men utbildningsdiskussionen var särskilt intressant.

En snabb räkneövning: högskoleutbildningen för mina nya pubbekantas barn vid ett medelbra universitet i USA kostar cirka 50 000 euro per år. Fram till kandidatexamen har det gått åt 200 000 euro. Om det finns ett par barn som ska utbildas, behöver man inte vara ett mattegeni för att räkna ut att det blir dyrt.

I den amerikanska faderns planer ingår självklart att barnet ska utexamineras snabbt och börja tjäna pengar (då kommer inget mellanår som backpacker i Asien på fråga!). Men. Det måste sägas återigen att Finlands avgiftsfria grundläggande utbildning och möjligheterna till påbyggnadsutbildning skapar förvåning i hela världen. När jag träffade utbildningsdirektör Liisa Pohjolainen, berättade hon om det fantastiska arbete som utförs i stadens grundskolor, gymnasier och yrkesläroanstalter för att skapa en grund för helsingforsarnas spetskompetens.

Jag kom att tänka på att det är få länder och städer som med skattemedel uppfostrar experter i världsklass och skapar globalt betydelsefulla inlärningslösningar. Någon kunde ju sätta ribban lägre.

Helsingfors skolor och deras utvecklingsprojekt, som digitaliseringen av utbildningen, väcker ofta intresse hos internationella medier. Utbildning är ett tema som Helsingfors skulle kunna utnyttja i större omfattning i sin marknadsföring.

Resan fortsatte till nästa adress. Vår taxichaufför konstaterade:

“Av er presidents tal i FN fick man uppfattningen att Finland är ett diplomatiskt land som försvarar mänskliga rättigheter.”

Kan man vara stoltare över sitt land när en taxichaufför säger så här? Jag kommer gärna från ett land som är känt för utbildning, diplomati, jämlikhet och mänskliga rättigheter.

Och puben, Fraunces Tavern: här satt självaste George Washington och planerade USA:s självständighet på 1770-talet. Ingen tokig plats att sitta och fundera på dessa saker.

 

Text: Outi Leppälä
Foto: Riikka Lahdensuo

 

Kommentera