Uusia helsinkiläisiä vastaanottamassa

Tiistaiaamuisin kello 10 Kallahden nuorisotalolla käy vilkas puheensorina: silloin alkaa valtakunnallisen Luetaan yhdessä -verkoston Vuosaaren ryhmän tapaaminen. Suomalaisnaiset opettavat vapaaehtoistyönä suomen kieltä maahanmuuttajanaisille.

Leila Haltia on toiminut vapaaehtoisena opettajana Vuosaaren ryhmässä vuodesta 2013 lähtien.

”Joskus vuosia sitten luin sanomalehdestä tästä verkostosta ja innostuin: onpa hieno konsepti! Heti eläkkeelle jäätyäni lähdin sitten mukaan Vuosaaren ryhmän toimintaan.”

Leila itse on työskennellyt aiemmin toimittajana sekä muun muassa opetusmateriaalien tuottajana, mikä on osaltaan antanut tukea opetustyöhön. Vapaaehtoiseksi opettajaksi voi kuitenkin hakea kuka tahansa.

Koko yhteisön oppimisprosessi

Turussa syntynyt mutta Helsingissä jo liki 40 vuotta asunut Leila pitää Luetaan yhdessä -toimintaa hyvänä tapana työskennellä oman kotikaupungin ja lähiympäristön rakentamiseksi.

”Monilla maahanmuuttajilla ei ole paljoa kosketusta kantasuomalaisiin. Luetaan yhdessä -ryhmässä meihin opettajiin on matala kynnys tutustua: olemme vapaaehtoistyöntekijöitä, emme viranomaisia. Samalla me kantasuomalaiset saamme ystäviä maahanmuuttajista ja toisistamme. Mielestäni verkoston toiminnan voikin nähdä koko yhteisön oppimisprosessina.”

Kotikaupunki tutuksi

Suomen kielen opiskelun lisäksi Vuosaaren ryhmässä on tutustuttu omaan elinpiiriin ja suomalaiseen yhteiskuntaan laajemminkin. Ryhmä on vieraillut yhdessä esimerkiksi Vuosaaren kirjastossa, Luonnontieteellisessä museossa sekä silakkamarkkinoilla.

”Osalle ryhmäläisistä esimerkiksi kartan lukeminen on uusi asia. Myös julkisen liikenteen käyttäminen voi pelottaa. Kun opetusryhmässä tutustumme Helsingin kaupunginosiin kartalla ja matkustamme yhdessä eri paikkoihin, se toivottavasti madaltaa kynnystä liikkeelle ominkin päin.”

Leila Haltia painottaa, että vapaaehtoistyö on antoisaa myös opettajalle.

”Palkitsevimpia hetkiä on, kun joku oppilaista pääsee eteenpäin elämässään: saa opiskelupaikan, työpaikan tai kansalaisuuden. Näistä onnistumisista iloitaan yhdessä.”

Teksti ja kuva: Piia Raitavuo

 

Leila Haltia valitsi Helsingin tulevaisuuden tekijäksi Hewida Ahmedin.

Kerro ja kommentoi