Työelämävalmentajalle Helsinki on aarreaitta

”Työssäni kaikkein palkitsevinta on se, kun saan autettua eteenpäin jotakuta nuorta ihmistä, joka itse on saattanut pitää omaa elämäntilannettaan aivan toivottomana. Tie eteenpäin saattaa toki olla pitkä ja siihen voi mahtua monia epäonnistumisia. Haluan kuitenkin painottaa, että ihan joka tilanteessa on toivoa.”

Näin toteaa Kim Lautamo, joka toimii työelämävalmentajana Helsingin kaupungin elokuussa 2015 käynnistyneessä Ohjaamo-hankkeessa. Ohjaamo on 15–29-vuotiaille nuorille suunnattu matalan kynnyksen palvelupiste, jossa nuorille tarjotaan työllistymiseen liittyvää henkilökohtaista neuvontaa ja ohjausta yhden luukun periaatteella. Ohjaamon työntekijät opastavat avun äärelle, koskevatpa nuoren kysymykset sitten esimerkiksi kouluttautumista, työllistymistä tai sosiaalisten taitojen parantamista.

”Emme luo uusia palveluita, vaan tehostamme olemassa olevien palveluiden löytämistä. Toiminnan kulmakivenä on yhden luukun periaate: me työntekijät liikumme, nuoren ei tarvitse.”

 

Kaikki nuoret ovat tervetulleita

Joulukuussa Helsingin Ohjaamolle avattiin uusi valoisa toimitila Kamppiin osoitteessa Fredrikinkatu 48. Ohjaamoon voi varata etukäteen tapaamisajan – tai sitten vain kävellä spontaanisti sisään suoraan kadulta. Mitään erillistä lähetettä ei tarvita, vaan kaikki nuoret ovat tervetulleita.

”Toistaiseksi nuoret ovat löytäneet tänne ennen kaikkea viidakkorummun perusteella: kun joku on saanut Ohjaamon kautta töitä, niin hän on sitten kertonut siitä eteenpäin ystävilleen. Joka päivä täällä riittää kävijöitä, mutta otamme mielellämme vastaan lisää!”

Kim Lautamo kuvaa Helsinkiä todella innostavaksi ympäristöksi työelämävalmentajalle.

”Helsinki on oikea aarreaitta: täällä on niin valtavasti työpaikkoja lähellä toisiaan. Valmiitakin työpaikkoja on tietysti paljon, mutta lisäksi työtä etsiessä voi käyttää mielikuvitusta. Helsingissä voi ansaita elantonsa mitä ihmeellisimmillä tavoilla! Se tuo toki haasteensakin, mutta myös valtavasti mahdollisuuksia.”

 

Ohjaamo kelpaisi malliksi laajemminkin

Kim Lautamo toivoo, että Ohjaamon perusajatus matalan kynnyksen palvelusta leviäisi tulevaisuudessa yhä laajemmin koko kaupunkiin ja yhteiskuntaan.

”Olisi hienoa, jos yhä useammassa paikassa saisi palvelut yhdestä paikasta ja byrokratian määrä vähenisi. Onkin todella lupaavaa, että Helsingin kaupunki on panostanut Ohjaamo-hankkeeseen näin paljon.”

Työn lisäksi Kim nauttii myös vapaa-ajastaan Helsingissä.

”Helsingistä löytyy valtavasti tekemistä ja harrasteita, itse asiassa kaikki mitä vapaa-aikaani tarvitsen. Itselleni erityisen tärkeää on Helsingin merellisyys: Rannat, satamat ja saaristo ovat suosikkipaikkojani.”

 

Teksti: Piia Raitavuo
Kuva: Marko Kallionpää

 

Kim Lautamo valitsi Helsingin tulevaisuuden tekijäksi Petri Koskisen.

Kerro ja kommentoi