Toimiva kaupunki kaikille

Simo Vehmas on viettänyt Helsingissä viisitoista vuotta, joiden aikana hän on helsinkiläistynyt ja ihastunut kotikaupunkiinsa.

”Olen juuri sellainen rasittava maalaistollo, joka on nykyään olevinaan niin helsinkiläinen. Olen ihastunut Helsingin charmiin. Helsinki on sellainen kuin kaupungin pitääkin olla.”

Simo Vehmas on Suomen ensimmäinen ja ainoa vammaistutkimuksen professori. Vammaistutkimus on kansainvälinen tieteenala, mutta Suomessa vielä lapsenkengissä. Simo kehittää vammaistutkimuksen opetusta ja on erikoistunut vammaisuuden teoreettisiin ja filosofisiin kysymyksiin. Hän tekee työtä asian eteen jokapäiväisessä arjessa.


Esteettömyys tärkeää yhä useammalle

Esteettömyyskysymykset eivät ole vielä lyöneet läpi Helsingissä. Syynä ovat ennemminkin asenteet kuin raha, sillä kehittäminen ei professorin mukaan maksa niin paljon kuin pelätään.

Simo Vehmas on ollut konsultoimassa muun muassa Helsingin yliopistoa ja Suomen kansallismuseota rakennusten esteettömyydestä.

”Helsingissä on vielä tekemistä esteettömyyden osalta. Esteettömyys pitäisi käsittää laajasti, myös esimerkiksi näkemisen ja kuulemisen suhteen.”

Simon mukaan myös joukkoliikenteen esteettömyys vaatii lisää kehittämistä. Lisäksi esteettömiä asuntoja on liian vähän.

”Pitäisi päästä kivaan kapakkaan kaljalle pyörätuolissa olevan kaverin kanssa.”

Simo Vehmas toivoo, että kaupungin johto heräisi esteettömyyskysymyksiin. Nämä kysymykset koskevat yhä suurempaa ihmisjoukkoa väestön ikääntymisen myötä. Esimerkiksi palvelujen on oltava sellaisia, joita kaikki pystyvät käyttämään.

”Toimiva kaupunki kaikille. Kellään ei pitäisi olla mitään sitä vastaan.”

 

Teksti ja kuva: Siiri Mäkelä

 

Simo Vehmas valitsi Helsingin tulevaisuuden tekijäksi Laura Sarvilinnan.

 

Kerro ja kommentoi