”Vi har alla möjligheter att göra vad som helst”

Biniyam Schelling är en 20-årig musiker från nordöstra Helsingfors: ett framtidslöfte som hör till samma skivbolag som bland annat Noah Kin och Ronya. Biniyams musik är mångformig och experimentell rap, som också inspireras av Helsingfors och stadens musiker.

Biniyams mamma kommer från Tyskland och hans pappa från Etiopien.

”Ibland förundras jag över hur mycket mina föräldrar gillar Helsingfors. Det får mig att minnas vilken fin plats det här är.”

Enligt Biniyam är Helsingfors en ärlig, stilfull och genuin stad, vars personlighet borde lyftas fram mer. Han upplever att finländarna hålls nere av ett slags glastak som gör att man inte vågar göra tillräckligt stora saker i Finland.

”Det beror bara på människornas tankesätt. Vi har utbildning och alla möjligheter att göra vad som helst”

 

Inspiration från ungdomsgårdens förortsrap

Biniyam gick i högstadiet i Bocksbacka, där det var vanligt att gå till ungdomsgården och lyssna på rapmusik från förorten. Biniyam, som började skapa musik som 16-åring, önskar att han genom sitt exempel har inspirerat sina gamla skolkompisar.

”Jag tror att de är stolta i min skola i Bocksbacka. Jag har hört att åtminstone lärarna är glada över att någon i vår skola har kunnat göra sådana här grejer.”

Även om Biniyam är en finländare som är född i Helsingfors och uppvuxen i Karleby, uppfattas ha ofta som invandrare i Finland. För Biniyam är det viktigt att genom sitt eget exempel kunna påverka bilden av invandrare så att de följande ska ha det lättare.

”Jag uppfattas som invandrare och därför upplever jag att jag har ett annorlunda ansvar för hur jag beter mig. Mitt agerande påverkar nämligen också bilden av invandrare över lag. Därför vill jag genom mitt eget exempel bidra till att skapa en mer positiv bild av invandrare.”

Vi kommer säkert att få höra mer om Biniyam.

 

Text och foto: Siiri Mäkelä

 

Biniyam Schelling valde Mira Korhonen som skapare av Helsingfors framtid.

Kommentera