Stadens bruksanvisning

”För mig är järnvägsstationen doften av Helsingfors. Där finns en mängd olika lukter, men den har ändå järnvägens industriella lukt. Lite cigg, lite järnväg, lite soptunna.  Man kommer ju hit med tåg. Det gjorde jag också när jag ännu inte bodde här. Lukten av att komma till Helsingfors.”

Radio Helsinkis chefredaktör och mediepersonligheten Maria Veitola växte upp i Östra Finland, och tyckte redan som barn att Helsingfors är “en sjukt häftig plats”.

”Helsingfors var en otrolig upplevelse, en otrolig erfarenhet. Jag drömde aldrig om att flytta till New York eller London, som många andra gjorde. Allt sedan tonåren var det helt klart för mig att jag vill flytta till Helsingfors. Helsingfors entusiasmerade och inspirerade mig jättemycket.”

Det lönar sig att använda staden för att lära sig dess logik. Maria frågade om de bästa platserna i staden av dem som kände den. På fritiden åkte hon buss och cykel omkring staden. Officiellt började hon studera vid Helsingfors universitet, men i praktiken gjorde hon det på Corona-baren, i kärnan av tidens kulturliv.

”Det var ett stadskulturens Mecka, alla intressanta konstnärer och musiker hängde där. Det stället levde. Det var mycket mer motiverande att vara där och titta på människorna än att sitta i en föreläsningssal och analysera finska dikter.”

 

Skapare själv

Som 21-åring började Maria Veitola jobba på Radio City på läroavtal.

”Det var alldeles säkert där som jag fick gnistan till att vem som helst kan göra vad som helst i den här staden. Om man vill göra världens bästa tidning, så gör man det med sina kompisar. Jag och mina kompisar hade Sue Ellen.”

Maria pratar om görandet som en väsentlig form av självuttryck. Ofta skapas nya, härliga saker för alla i staden av att någon gör saker som de själva blir lyckliga av.

”Därför har jag väl blivit en skapare av Helsingfors. Jag har gjort saker. Och fortsätter göra saker, med Radio Helsinki.”

Även om det alltid finns knorr och byråkrati, så har Maria aldrig upplevt det vara ett hinder för någonting.

”Jag tycker att atmosfären här snarare är uppmuntrande. Människor blir glada över saker som andra gör. Restaurangdagar och liknande är bra exempel på att folk hänger med när någon tar initiativet.”

 

Havets pärlor

Ofta lyfts naturens närvaro och den långa strandlinjen fram när det gäller Helsingfors. Detta har dock inte kunnat utnyttjas och firats som det borde göras. Marias favoritplats i Helsingfors är Ärtholmen. Hon tycker att det är härligt att man har börjat bebygga Ärtholmens och Eiras stränder.

”I somras besökte jag Lonnan, det var en underbar ö. Nu väntar jag på att Skanslandet ska öppnas. Det är härligt att man har vaknat upp till öarna. Skärgården håller äntligen på att bli en grej. Jag har alltid varit lite avundsjuk på dem som har en båt. Deras upplevelse av Helsingfors sommartid är en helt annan, då de är fria att ta sig runt med små båtar och packad matsäck.”

 

Stadens nya träffpunkter

Människor skulle gärna få röra på sig mer över lag. Ofta behöver man ändå en orsak till att röra på sig. Som ett ställe att träffas på.

”Jag skulle gärna vilja ha mycket mer människor här. Människor från olika kulturer. Jag önskar att staden skulle blandas mer. Helsingfors ser totalt annorlunda ut i innerstaden jämfört med Östra centrum, som bara ligger ett par metrohållplatser bort. Jag skulle vilja att dessa människor fick fler mötesplatser.”

Som tur är har man i Helsingfors lärt sig att utnyttja sociala medier exceptionellt väl när det gäller att informera om vad som händer i staden och sammankalla människor. Enligt Maria är Meillä on unelma-demonstrationen (Vi har en dröm), som organiserades av frivilliga, ett bra exempel på detta. På bara ett par dagar skapades ett evenemang som samlade 15 000 människor. Tiotals kända artister, evenemangsproduktionen, översättningstjänster, allting hittades via sociala medier. Som man ropade fick man svar.

”Vi har kommit långt i fenomenet där folk säger ”JA – vi är med!” när någon hittar på något. Nu måste vi ännu få med stadens strukturer i denna entusiasm och smidighet, så att den här andan bland stadsborna inte dör. Det är en utmaning för staden, men det känns fint att det också kommer nya människor dit, människor som förnyar kulturen.”

 

Text: Anna Pakarinen
Foto: Tuomas Kallio

 

Maria Veitola valde Iiris Kokko som skapare av Helsingfors framtid.

Kommentera