Silicon Vallgård – en global utmanare inom hälsoteknik

Vad är Helsingfors motsvarighet till Silicon Valley? Silicon Vallgård, så klart – en stadsdel där Health Innovation Village, ett campus för tillväxtföretag inom hälsoteknikbranschen, finns mitt bland industrikvarteren.

”Vår idé var att skapa ett hälsoteknikcenter i världsklass, där olika aktörer inom branschen arbetar i samma lokaler: forskargrupper, stora och medelstora företag, investerare och uppstartsföretag”, säger Mikko Kauppinen, projektledare för Health Innovation Village.

Enligt Kauppinen finns det hälsokompetens i världsklass i Silicon Vallgård och Finland, bland annat för att producera mobilteknik, molntjänster, programvara, big data och kroppsnära teknik, men även välfärdssamhället skapar ett viktigt kapital: förtroende mellan människor.

”Det faktum att det inte behövs en jurist för att dela idéer mellan företag här gör det möjligt att skapa riktiga innovationer ”, säger Mikko Kauppinen.

 

Rakt på sak om hälsoinnovationer

Campuset öppnades sommaren 2014 i General Electrics huvudkontor i Finland, då GE Healthcare, det amerikanska företagets enhet som fokuserar på hälsoteknik, ville börja utveckla branschen i Finland mer ambitiöst.

GE hade redan koncentrerat sin forskning om digitala hälsoinnovationer till Helsingfors, eftersom branschen har långa anor och mycket kompetens i Finland – till exempel kommer Polar och Suunto, pionjärföretagen inom kroppsnära hälsoteknik, från Finland.

Nu arbetar 800 GE-anställda i byggnaden och planerar bland annat olika digitala system för övervakning av patienter.

”De är avsedda för observation av patienten i krävande förhållanden på intensivvårdavdelningar och vid operationer”, förklarar Kauppinen.

Under samma tak har man även byggt gemensamma samarbetslokaler för över 200 anställda på utomstående företag inom samma bransch. De utvecklar bland annat trådlös hälsorelaterad teknik, sensorer och webbapplikationer som man hoppas att ska hjälpa till att skapa innovationer som effektiviserar hälso- och sjukvården.

På campuset verkar dessutom StartUp Health, en av världens största företagsacceleratorer inom hälsoområdet, i vars treåriga program tillväxtföretag coachas av experter inom olika områden och träffar placerare.

”Här kan olika aktörer utveckla samarbetsformer, förhandla om sammanslagning av sina produkter och få råd av varandra. Finländarna är inte så värst bra på small talk, så vi skapade ett utrymme där de kan prata big talk, gå rakt på sak”, säger Kauppinen.

 

Text och foto: Venla Pystynen

 

 

Tuomas Kytömaa valde Mikko Kauppinen som skapare av Helsingfors framtid.

Kommentera