Njutarens Helsingfors

Radiojournalisten och livsstilsnjutaren Iiris Kokko bodde i Esbo som barn och gick gymnasiet i Bryssel. Sedan flyttade hon till Helsingfors, eftersom staden alltid har varit “grejen” och attraherat henne.

”Min nyckelerfarenhet till Helsingfors var då jag började praktisera som visualist på Popot Sneaker Store på Stora Robertsgatan. För att jag har samlat på special-sneakers sedan jag var ung. Popots kundkrets var rolig och jag lärde mig massor om vad som händer i stan. Stället var en riktig institution. Man fick veta om allt som hände i Helsingfors där, det var nära till bra barer, djungeltelegrafen fungerade i många riktningar.”

Emellanåt studerade Iiris modebusiness i Glasgow i ett år. När hon återvände började hon på en halvt år lång arbetsprövning på Radio Helsinki. Där lärde hon känna Maria Veitola, vars stil och uppriktighet inspirerar Iiris. Hon fick en känsla av att hon hör hemma i Helsingfors.

”Det här är en verkligt genuin plats. Saker görs med en enorm passion och känsla.  Människor känner starkt och är noggranna. De skulle inte alltid behöva vara så stränga med sig själva, men å andra sidan är det helhjärtade engagemanget i olika saker inspirerande och speciellt.”

 

Stadsdelarnas olika identiteter

Iiris beundrar Helsingfors vackra arkitektur i olika stadsdelar.

”Jag brukar rekommendera för människor att ta sig till olika stadsdelar och andas in de olika atmosfärerna. Alla stadsdelar har sin egen grej, olika vibbar.”

Iiris ställer gärna upp som stadsguide för både bekanta som okända. När man visar ställen för andra, upplever man dem också själv med helt nya ögon.

”En av mina favoritplatser i Helsingfors är Nybondas i Vuosaari, där det finns en naturstig. Det är en chill utflykt. Den här staden är så mångsidig! Du kan hänga i Berghälls vintagestämning och käka raw food-tårta på Rupla, eller vara i centrum och lyssna på en paneldiskussion på Designmuseet – men å andra sidan är det bara en kort väg till naturområden som Nybondas. Det är speciellt.”

 

Mångsidiga Helsingforsare

Iiris medverkade i filmprojektet Night goes long, en film som gjordes på 48 dagar, öppet med allmänheten. Filmens huvudrollsinnehavare Manuela Bosco, Elias Gould och Paperi T, dvs. Henri Pulkkinen, är alla multikonstnärer: de spelar, sjunger, skapar konst, vad de än vill.

Det gillar Iiris. Att människor gör just det som de vill och deras kreativitet begränsas inte. Hon anser att friheten och många slags möjligheter kunde vara en trend i Helsingfors. En gemensam kämpaglöd.

”Jag hoppas att jag alltid ska få skapa min egen grej. Jag önskar att vi inte skulle behöva kategorisera varandra, utan att det ska finnas en stor, gemensam skaparglädje. Och att vi ska ge varandra utrymme att göra saker. Att vi ska vara glada över varandras framgångar och inspirera varandra. Om vi bara kunde få människorna att inte tänka för mycket och i stället göra saker – don’t jugde yourself!”

 

Text och foto: Anna Pakarinen

 

 

Maria Veitola valde Iiris Kokko som skapare av Helsingfors framtid.

Kommentera