Nättjänsten som bekämpar den svarta marknaden
“Det kan inte vara så här svårt att betala lön”, suckade Janne Isosävi frustrerat. Han ville avlöna en barnskötare för att sköta om hans barn på deltid, men att räkna ut tjänstepension, förskottsinnehållning, sociala avgifter och arbetslöshetsförsäkringsavgifter gick honom över huvudet. Efter att ha suttit vid datorn hela kvällen var han fortfarande inte säker på om han skulle kunna göra allt rätt enligt alla paragrafer.
Då insåg han att han precis hade kommit på en bra affärsidé: en tjänst som hjälper hushåll att betala ut löner enkelt och smidigt.
Stopp för lönebetalningskaos
Nu öppnar Janne Isosävi dörren till sitt startup-företag som han har grundat med tre samarbetspartner i Kronohagen, ett stenkast från hamnområdet vid Norra kajen, och ber oss att stiga in. Han berättar att Palkkaus.fi startade för hushåll i augusti 2014, och efter det har vem som helst, via tjänsten på nätet, kunnat betala lön till t.ex. snickare som renoverat köket i hemmet eller lokalvårdare som gjort fredagsstädningen.
Genom en serviceavgift på ett par euro räknar palkkaus.fi ut och tar hand om arbetsgivarens alla skyldigheter.
“Ingen vanlig människa känner till alla skyldigheter som hör ihop med löneutbetalning. Att ta reda på det är något av ett kaos, och därför är det många som hellre betalar några hundra svart istället för att sätta sig in i allt. Vi ville göra det så enkelt som möjligt att betala löner. Vår tjänst höjer även tröskeln för att avlöna folk och bekämpar den svarta marknaden.”
För några veckor sedan lanserades tjänsten även för egenföretagare och föreningar, så att de inte ska behöva slösa bort sin tid på administrativt arbete. “Det är inte särskilt effektivt att en egenföretagare ägnar timmar åt någon trivia om lönebetalning.”
Slipp byråkrati genom digitalisering!
Innan Isosävi startade sitt eget företag studerade han programvaruteknik och arbetade med produktmarknadsföring inom Nokia. Under sina år inom Nokia bodde han även en tid i Johannesburg i Sydafrika, och blev irriterad över den skenande korruptionen överallt. “Där fanns det inget som fungerade, men allt ordnade sig. Hos oss i Finland är saker däremot för organiserade och hierarkiska, och förvaltningarna kommunicerar inte sinsemellan.”
Janne Isosävi anser att lösningen på det går att finna i digitaliseringen. Med hjälp av den kan de byråkratiska processerna förbättras och man kan koppla ihop administrativa enheter på ett enkelt och transparent sätt.
“Det skulle också vara en bra exportprodukt för Finland”, menar han.
Ett Helsingfors fritt från tornador
Särskilt sedan Janne Isosävi kom tillbaka från Johannesburg har han kunnat uppskatta tryggheten i Helsingfors. Här behöver man inte ha galler för fönstren i husen, och man vågar röra sig utomhus även efter att solen har gått ner.
“I Finland är det visserligen mörkt och kallt på vintern, men vi behöver inte oroa oss för tornador eller jordbävningar och det uppstår inga tsunamier på Östersjön. Här är det inte heller någon trängsel, och man behöver inte oroa sig för sin egen säkerhet under någon tid på dygnet – om man inte aktivt börjar jäklas i kön till korvkiosken.”
Isosävi hittar man dock oftast inte i kön till en korvkiosk. Istället för att festa tillbringar han sin fritid med sina barn och tar med dem ut på utflykter, till exempel till Helsingfors olika museer. Familjens favoriter är de olika funktionella workshopparna på Kiasma och samlingarna av alla slags djur och varelser på Naturhistoriska centralmuseet.
“Museikortet är det bästa, med hjälp av det kommer man smidigt in på alla museer”, tipsar han.
Text och foto: Venla Pystynen
Janne Isosävi valde Henrietta Kvist som skapare av Helsingfors framtid.