Kär i Helsingfors

Nästan alla finländare känner till Risto Rappare, den rödhåriga killen som bland annat har setts på jakt efter grönpepparkorvar i Ungern och dölja en finne som uppenbarat sig på ansiktet.

Författaren Sinikka Nopola har skapat den fenomenala barnboksserien tillsammans med sin syster Tiina Nopola – och vid sidan av det också tiotals andra framgångsrika barnböcker, drama, hörspel och musikaler.

“Kanske skriver jag för att jag sedan barn har sett komedi och tragedi som sammanflätade. I ångestens djup ser jag en gnutta komik, och lätthet innehåller alltid en smula sorg – som sommarens förgänglighet”, säger Nopola.

Nopola inkluderar aldrig egentliga lärdomar i sina barnböcker, men hon anser att humor är ett bra sätt att tackla livets motgångar. Humorn är också en metod för att hantera skam med hjälp av skratt. Detta kan vara orsaken till att finländare som lider av dåligt självförtroende har förälskat sig i Nopolas böcker, där hon skämtar snällt med tavastlänningarnas inställning om att “inte göra ett stort nummer av det här”.

“Men faktum är att jag är passionerat helsingforsisk”, utropar Nopola plötsligt.

“Jag är rentav kär i Helsingfors!”

 

Intrigvändningar på Drumsö

Enligt Nopola har de flesta kyrkbyarna på den finska landsbygden förstörts med betonglådearkitektur.

“Helsingfors är däremot en av de mest pittoreska platserna i Finland: här finns gamla byggnader, från jugendslott till trähus, och även riktiga affärer i husens stenfötter”, säger Nopola.

Å andra sidan anser Nopola att Helsingfors är en sällsynt huvudstad på grund att man bara några kilometer från centrum kan plocka svamp eller blicka ut över det öppna havet.

Nopola börjar berömma sin hemstadsdel Drumsö, där hon anser att den bergiga Ryssudden är en av de finaste platserna i Helsingfors.

Under promenader längs havsstranden har hon kommit på många idéer för sina böcker, av vilka den senaste är Heinähattu ja Vilttitossu runoilijoina samt Risto Räppääjä ja yöhaukka, som hon gjorde i höstas tillsammans med Tiina. I februari får den nyaste Risto Rappare-filmen premiär, något som Nopola ser fram emot.

Enligt Nopola finns den bästa barnkulturen i Helsingfors på Annegården, där det ständigt arrangeras ambitiösa evenemang, verkstäder, föreställningar och utställningar för barn.

”Och Akademiska bokhandeln har lovat lyfta fram barnlitteratur som ett fokusområde. Men vi borde också få ett barnlitteraturhus till Helsingfors, en fråga som Pro barnlitteraturen rf har drivit i flera år”, säger Nopola.

 

Text och foto: Venla Pystynen

 

Sinikka Nopola valde operasångaren Reetta Ristimäki som skapare av Helsingfors framtid.

 

 

Kommentera