Helsingfors är lyxigt även för Hollywood-folk

”Tänk vad priviligierade vi Helsingforsbor är!”

Denna tanke har ofta slagit skådespelaren Jasper Pääkkönen då han har visat upp sin hemstad för utländska besökare och sett deras förtjusning.

”Alla mina gäster som arbetar inom film- och tv-branschen har blivit alldeles hänförda över den unika stämningen i Helsingfors. En av mina bekanta, en Hollywood-agent som reser världen runt i sitt arbete, förälskade sig i staden och planerar nu att köpa en semesterbostad i centrum av Helsingfors”, berättar Jasper.

Pääkkönen anser att finländarna lider av ”gräset är grönare på andra sidan”-syndromet, trots att utländska besökare upplever tryggheten, renheten och närheten till naturen som ren lyx.

”Även jag har insett stadens storslagenhet först efter att jag betraktat den genom mina utländska besökares ögon”, erkänner han.

 

 

Stränderna är sommar-Helsingfors trumfkort

Jasper Pääkkönens favoritställen i Helsingfors är parkerna och terrasserna vid havet. ”Mattolaituri, som många motsatte sig i början, ett trevligt ställe att njuta av en kopp te eller ett glas vin samtidigt som båtarna glider förbi. Ju mer man bygger på stränderna i södra Helsingfors i desto högre grad flyttas centrum för staden under sommaren ut till havet, så som sig bör”, konstaterar han.

Tillsammans med Mattolaitturis ägare Antero Vartia kommer Jasper att öppna bastun Löyly på Ärtholmen i slutet av maj. Utöver en vedeldad bastu och rökbastu kommer även en kafé-restaurang med plats för hundra kunder och en terrass med plats för 600 personer, störst i sitt slag i Helsingfors, att uppföras.

”Som bäst färdigställs arbetet med att mura de tusentals kilo tunga ugnarna samt konstruktionen av det yttre skalet i trä. Snart inleds arbetet med att bygga terrassen som sträcker sig åtta meter från stranden ut över havet”, berättar Jasper.

 

Turister och lokalbefolkningen badar tillsammans

Ansvar och miljövänlighet är utgångspunkten för Löyly. Exempelvis är virket som används FSC-certifierat och elen ekoel och restaurangen serverar endast ansvarsfullt fiskad fisk. ”Vi vill med vårt exempel uppmuntra även våra konkurrenter att byta till certifierad ekologisk el och fundera på om man idag med gott samvete kan servera utrotningshotad fisk”, säger Jasper Pääkkönen.

Bastun byggs nära stranden på Ärtholmen, som årligen besöks av 400 000 kryssningsturister. Jasper gläder sig åt att turisterna kommer att kunna uppleva den finska bastukulturen och t.ex. vinterbada.

Enligt skådespelaren lönar det sig att besöka Löyly enbart för utsikten.

”Löylys två takterrasser har fantastisk utsikt mot det öppna havet. Jag vågar påstå att vår terrass har den finaste havsutsikten i hela Finland”, berömmer han.

 

Intriger och maktkamper

Utöver bastuverksamheten fylls Jasper Pääkkönens liv av intriger och maktspel, dock fiktiva sådana. Jasper spelar nämligen som bäst in det sista avsnittet av den fjärde säsongen av serien Vikings i Dublin. Han flyttade till Irland förra sommaren för att spela in serien, men får snart njuta av ett par månaders semester.

”Detta har varit ett fint jobb och inte ens de tidiga väckningarna och 15 timmar långa arbetsdagarna har varit tunga. Detta säger mycket om atmosfären bland arbetsgruppen, säger Jasper.

För tillfället ser det ut som att det blir en femte säsong av serien, vilket innebär att Jasper flyttar tillbaka till Dublin för elva månader.

Jasper har inga andra framtidsplaner för tillfället, men han har ännu en dröm för utvecklingen av Helsingfors.

”Jag hoppas att dagen kommer då man river den gamla dammen vid Gammelstadsforsen och den historiska Helsinginkoski får rinna fritt.”

Han påpekar att dammen hindrar många fiskars vandring till Vanda å, vilket ett dussin kommuner ovanför dammen lider av. Detta ogillar Jasper som även är en inbiten flugfiskare och fiskaktivist.

Sedan finns argumentet för bättre utsikt.

”En rivning av dammen skulle ge staden ett över en kilometer långt område där stadsborna kunde spendera sin fritid på olika sätt. Det strömmande vattnet har en stark dragningskraft.”

 

Text: Venla Pystynen

Foto: Juuso Syrjä

 

Risto Elomaa valde Jasper Pääkkönen som skapare av Helsingfors framtid.

Kommentera