Helsingfors är en guldgruva för en arbetslivscoach

“Det mest givande i mitt arbete är när jag kan hjälpa en ung människa, som kanske själv har tyckt att den egna livssituationen är helt hopplös, att komma vidare. Vägen framåt kan naturligtvis vara lång och den kan innefatta många misslyckanden. Jag vill ändå betona att det finns hopp i varje situation.”

Det säger Kim Lautamo, som fungerar som arbetslivscoach inom Ohjaamo-projektet som startades av Helsingfors stad i augusti 2015. Ohjaamo är ett serviceställe med låg tröskel som riktar sig till ungdomar i åldern 15-29. Här erbjuder man de unga personlig rådgivning och handledning i frågor som gäller sysselsättning med principen om en enda kontaktpunkt. Ohjaamos anställda vägleder den unga till rätt sorts hjälp, vare sig den ungas frågor gäller utbildning, sysselsättning eller förbättrande av de sociala färdigheterna.

“Vi skapar inte nya tjänster, utan gör det effektivare att hitta de existerande tjänsterna. Verksamhetens hörnsten är principen om en enda kontaktpunkt: vi som är anställda rör på oss, den unga behöver inte göra det.”

 

Alla unga är välkomna

I december öppnades en ny, ljus lokal för Helsingfors Ohjaamo i Kampen på adressen Fredriksgatan 48. Man kan förhandsboka en tid till Ohjaamo – eller bara spontant vandra in direkt från gatan. Man behöver ingen separat remiss, utan alla unga är välkomna.

“Tills vidare har de unga hittat hit framför allt genom djungeltrumman: när någon har fått jobb via Ohjaamo har han eller hon berättat om det för sina vänner. Varje dag är det många som besöker oss, men vi tar gärna emot flera!”

Kim Lautamo beskriver Helsingfors som en verkligt inspirerande miljö för en arbetslivscoach.

“Helsingfors är en riktig guldgruva: här finns så mycket arbetsplatser nära varandra. Det finns naturligtvis många färdiga arbetsplatser, men då man söker arbete kan man dessutom använda fantasin. I Helsingfors kan man förtjäna sitt uppehälle på de mest förunderliga vis! Det medför naturligtvis även utmaningar, men också enorma möjligheter.”

 

Ohjaamo kunde fungera som exempel

Kim Lautamo hoppas att grundidén med Ohjaamo, att tjänsten ska ha en låg tröskel, i framtiden ska spridas i allt större omfattning i hela staden och i samhället.

“Det skulle vara fint om man på allt fler ställen kunde få tjänsterna på ett ställe och mängden byråkrati minskade. Därför är det lovande att Helsingfors stad har satsat så här mycket på Ohjaamo-projektet.”

Utöver arbetet njuter Kim även av sin fritid i Helsingfors.

“I Helsingfors finns det massor att göra och en massa hobbyer, i själva verket allt jag behöver för min fritid. För mig är Helsingfors närhet till havet särskilt viktig: Stränderna, hamnarna och skärgården är mina favoritställen.”

 

Text: Piia Raitavuo

Foto: Marko Kallionpää

 

Kim Lautamo valde Petri Koskinen som skapare av Helsingfors framtid.

Kommentera