För ett bättre boende

Den nya ordföranden för Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse (HOAS) är full av energi och utvecklingsidéer. Efter en lång karriär i styrelsen kändes det enligt Leena Pihlajamäki naturligt att övergå till ordförandeposten. Organisationen har blivit bekant under årens lopp och i HOAS kan man känna en entusiastisk arbetsanda. Vi funderar kontinuerligt på nya utvecklingsidéer i ett bra sällskap. Redan nu har de lätta renoveringarna som genomförs under en dag medfört mycket glädje för de studerande och fler nya experiment kommer vi säkert att se de närmaste åren.

 

Helsingfors många ansikten

“Jag flyttade till Helsingfors från Sydösterbotten för cirka 12 år sedan. I småstaden var jag van att kunna ta mig överallt med cykel på några minuter, och flytten till Malm var inte entydigt en positiv upplevelse.”

Från Malm har Leena flyttat i närheten av Viiskulma och blivit förtjust i det havsnära Helsingfors. Det nuvarande hemmet finns i Berghäll. “Jag har sett Helsingfors många ansikten, hittat mitt eget Helsingfors och förälskat mig i det.”

Förutom närheten till havet har Leena även förälskat sig i Helsingfors fräschhet och stämning. “En stor stad har alldeles egna förhållanden och det är härligt att gå ut genom dörren och styra kosan på kaffe, brunch eller till en utställning helt enligt hur det känns.”

Som en av Helsingfors goda sidor lyfter Leena fram Helsingfors experimentella kultur. “Helsingfors är ett tvärsnitt av Finland och ändå en internationell stad. Helsingfors sammanför många olika slags människor och i Helsingfors finns många byar och samhällen.”

 

”Staden är ett hem”

Helsingfors är även hemstad för många studerande. “De studerande syns i Helsingfors gatubild och universitetet är en organisation som ger andlig näring. De studerande livar upp Helsingfors och för med sig spontan kraft till staden.”

HOAS har en viktig roll när det gäller att låta bygga hem för studerande och utforma bostadsområdena i Helsingfors. Leena har tagit sig an att främja byggandet av studentbostäder speciellt i nya områden. Tidsrymden vid byggande är lång och tålamod behövs speciellt vid områdesbyggande.

”Man har sett positiva utvecklingssteg i stadens byggverksamhet och man har kommit ifrån gammal praxis. Numera får man låta bygga studentbostäder utan parkeringsplatser, man satsar mer på cykelbanor och kollektivtrafik.”

Leena betonar att en av Finlands styrkor är de små skillnaderna mellan klasser och bostadsområden och därför ska man vara bekymrad för den ökade differentieringen.

“Staden strävar efter att tillföra varians till olika bostadsområden. Här har den delvis lyckats och delvis misslyckats. Man kan se stora skillnader mellan olika bostadsområden och vissa stadsdelar differentieras ännu mer än tidigare.”

Livfulla och mångsidiga bostadsområden berikar människans vardag. “Ju bättre vi känner olika människor, desto bättre förstår vi vår omgivning. Stadens beslutsfattande har här en utmanande och viktig uppgift att hantera samt att ge näring åt förändring i rätt proportion.”

 

En vackrare stad

Inom områdesbyggandet för Leena fram vikten av trivsel. “Det vi ser omkring oss påverkar vårt välmående. Det pratas lite om estetik. Visst finns det många olika synsätt, men det borde ändå diskuteras mer.”

Sin del av trivseln tillför även integreringen av nya invånare i området. “Staden växer snabbt och att integrera människor utifrån till att bli en del av samhället ska göras så lätt som möjligt.“

Leenas energi och entusiasm är påtaglig och hon arbetar aktivt tillsammans med HOAS för ett bättre och trivsammare Helsingfors. “Jag vill arbeta för ett mera livfullt och gladare Helsingfors som erbjuder mer att uppleva.”

 
Text: Laura Kylliäinen
Bild: Jari Hanska

 

Alviina Alametsä utsåg Helsingfors till en framtidsaktör Leena Pihlajamäki.

 

 

Kommentera