Elias Gould på Borgbackens klippor

Jag växte upp i en trädgårdsidyll i Gumtäkt i Helsingfors, ovetande om världens ondska. I gymnasieåldern flyttade jag till den rödgröna bubblan i Berghäll. Förr tyckte jag att Helsingfors var ett bakvatten, men när jag nu besöker europeiska storstäder som Berlin och Barcelona, så förstår jag att Helsingfors inte alls är sämre än dem. Det är häftigt att det på allvar går att jämföra Helsingfors med Berlin. Det enda som saknas i Helsingfors är tvåeurosdöner. Min stolthet över Helsingfors har ökat, och när jag reser i världen vill jag lyfta fram att jag kommer från Helsingfors.

Jag älskar Helsingfors på våren och vårens första soliga dagar i Berghäll. Det bästa med Helsingfors är mitt eget Helsingfors, staden som jag har hittat själv och som jag själv har fått skapa. Mitt eget Helsingfors representeras av Borgbackens klippor, där jag för några somrar sedan satt och fotade solnedgången under kanske trettio kvällar. Det kändes som om jag hade hittat min egen grej i Helsingfors, något som bara jag kan göra.

Mest irriterar jag mig på byråkratin i Helsingfors. Det känns som om allting är förbjudet och man inte får göra något coolt. Jag önskar en större experimentell kultur, att man bara gör något och sedan ser hur det gick.

I Helsingfors är jag särskilt stolt över musikscenen, som är mycket uppskattad. Verkligt stora saker väntas inom musik från Helsingfors. Numera råder en atmosfär av aktivitet i staden, människor tar tag i saker och börjar göra dem. Det är något som gör Helsingfors särskilt.

Helsingforsarna vill se en förändring och föra saker framåt. En speciell låga, som inte finns någon annanstans, har flammat upp i Helsingfors.

Text: Siiri Mäkelä
Bild: Topi Vanhatalo

P.S. Elias Gould och Manuela Bosco har huvudrollerna i filmen Rakkaudesta Helsinkiin (Av kärlek till Helsingfors), som filmades i 48 dagar i ett sensomrigt Helsingfors. Tillsammans med producenterna för filmen Uneton48 bjöd vi in helsingforsare för att skriva ett manus och föreslå inspelningsplatser. Filmen premiärvisas på Kärlek & Anarki-festivalen och visas även för stadsborna på pop up-föreställningar. Mer information om filmen finns på http://www.48dayfilm.com/

 

Kommentera