Barn kan lära sig ett par främmande språk innan skolan
Tänk om man kunde lära sig språk genom att dansa, sjunga och stoja runt med sina vänner? Utan att det känns besvärligt? Det är precis det som språkskolan Linguajoy lär ut, säger ekonomen Henrietta Kvist, som grundade skolan, med ett leende.
“Hos oss lär sig barn mellan 2 och 9 år ett nytt språk genom att leka, pladdra på, pyssla och ha kul”, säger hon och visar upp skolans ljusa lokaler på Drumsö.
Det låter härligt, men också lite suspekt. Hur då utan att det känns besvärligt? Enligt Henrietta är ett av nyckelorden den kritiska perioden för språkutveckling.
“Studier har visat att den intensiva tiden för att lära sig språk för ett barn är från sex månaders ålder till sex års ålder. Därför kan, och bör, ett barn också ta ett par främmande språk i besittning redan innan barnet börjar skolan”, säger Henrietta Kvist.
Enligt henne är språkinlärning en stimulerande hjärngympa, som inte bara vidgar världsbilden, utan även förbättrar minnet och hjälper till i utvecklingen av den perceptuella förmågan. “Det är nytt, spännande och roligt för barnen. I skolan börjar barn oftast inte lära sig språk förrän i 8–9-årsåldern, då den mest intensiva fasen för att lära sig ett språk redan börjar gå över. ”
Ett annat nyckelord är multisensorisk undervisning, det vill säga undervisning för flera sinnen. Inom Linguajoy sker inte undervisningen genom grammatik, utan för att lära sig språk tar man t.ex. hand om apan Pedro, trummar rytmer, sjunger och tittar på bilder.
“På det här sättet fastnar orden bättre i långtidsminnet, och språkinlärningen blir en upplevelse. Efter en semesterresa har många ungar också kommit till språkklubben ett huvud längre av entusiasm, eftersom de själva har kunnat beställa glass vid poolen!”
Det var skrämmande att bli egenföretagare
Henrietta Kvist fick sin affärsidé för ett par år sedan då hon letade en språkklubb till sin förstfödda tvååring. “Som barn hade jag själv bott i England med min familj och jag upplever att det faktum att jag kunde ett främmande språk har gett mig oerhört mycket glädje”, förklarar hon.
Eftersom hon inte hittade någon lämplig klubb, kom hon på idén att grunda en egen språkskola.
“Flera språkkunskaper är en gåva till ett barn. Genom att studera språk får barnet viktiga styrkor senare i livet, och det kan öppna många fina dörrar för barnet. En person som kan mandarin har till exempel en miljard människor som potentiella samtalspartner. ”
Ändå var det skrämmande för Henrietta att bli egenföretagare som tvåbarnsmor. Hon arbetade på Itella inom affärsverksamhetens utveckling och produktadministration, och osäkerheten och oförutsägbarheten i och med livet som egenföretagare fick henne att tveka.
Sedan gick Henrietta Kvist och slipade på sin affärsplan vid NewCo i Helsingfors, tillväxtcentrumet för företag som Helsingfors stad har grundat, och fick en ny typ av visshet gällande sina planer.
“Servicen på NewCo var verkligen stärkande och kompetent.”
Kindpussar och förståelse för mänskligheten
Nu erbjuder Linguajoy språkklubbsverksamhet i sju olika språk, från ryska och tyska till spanska och franska. Henrietta berättar att många föräldrar ber om rekommendationer gällande vilket språk man borde börja med.
“Vad gäller hjärnan, neurolingvistiskt, är det bra att exponera sig för vilket främmande språk som helst. Därför säger jag ofta att de ska fråga barnet! Ofta har barnet någon typ av intuition om vilket språk det vill lära sig. Ett barn kan fascineras över melodin i det franska språket, medan ett annat vill lära sig spanska, eftersom hon vill vara en señorita “, säger hon och skrattar.
I klubbarna lär man sig även om olika länders kultur. I den spanska klubben lär barn sig till exempel om besos, kindpussarna som man hälsar med.
Det viktigaste med språkinlärningen är enligt Henrietta Kvist dock att det ökar förståelsen för mänskligheten.
“I våra klubbar ser barnen att trots att vi kommer från helt olika delar av världen kan vi med hjälp av språkkunskaper lära känna varandra och inse att vi i grund och botten är likadana.”
Henrietta tycker att det bästa i Helsingfors är havet och den orörda naturen. Familjens favoritstrand är Kasinostranden på Drumsö, där det finns en stor, fin lekplats för barn med klätterställningar och rutschbanor. Mellan klättrandet och leken i sandlådan kan man gå och köpa sig en glass eller annat fika i kaféet på stranden.
“Det är ett riktigt sommarparadis, där man alltid kan träffa en massa vänner och bekanta”, säger hon.
Text och foto: Venla Pystynen
Janne Isosävi valde Henrietta Kvist som skapare av Helsingfors framtid.