Arbetsprövning som start på karriären

Den växande ungdomsarbetslösheten är ett problem som skapar diskussion runtom i Europa. Frågan är viktig även för logistikchef Petri Koskinen.

“De unga är framtiden. Nu lider de unga stor nöd på grund av arbetslöshet, och därför är det fint att kunna hjälpa dem.”

Petri arbetar vid företaget Miraculos Oy som tillverkar och importerar produkter för frisörsalonger. Kända produktserier i deras sortiment är Four Reasons, No nothing Very Sensitive, Color Mask samt Paul Mitchell. I november 2015 tog man in en ung arbetssökande för en två månader lång arbetsprövning vid företagets lager som ligger i Metsälä. Petri säger att erfarenheten har varit mycket positiv.

“Vi har verkligen varit nöjda med den unga och det arbete som hen utför. Vi kommer nu att erbjuda personen ett längre arbetskontrakt.”

Den arbetssökande hittades via Helsingfors Ohjaamo-projekt, som hjälper unga till exempel med frågor som gäller sysselsättning.

“Även samarbetet med Ohjaamo har fungerat utmärkt; de har aktivt tagit kontakt med oss under arbetsprövningens gång och följt med vad som händer. Vi fortsätter gärna samarbetet med dem!”

 

Många samarbetsmöjligheter

Att stöda sysselsättning är sedan tidigare bekant för Miraculos Oy: företaget har redan under flera års tid samarbetat med Niemikoti-stiftelsen som arbetar för rehabiliteringsklienter inom mentalvård i Helsingfors. Till exempel har rehabiliteringsklienter inom mentalvården fäst produktdeklarationer på Miraculos Oy:s produkter och satt ihop kampanjförpackningar. Petri Koskinen koordinerar även denna verksamhet.

“Samarbetet gagnar båda parter. Vi får den hjälp vi behöver, och rehabiliteringsklienterna inom mentalvården i sin tur får känna efter hur de orkar med arbetet i en trygg miljö innan de inleder eventuella studier eller arbetsprövningar. Vi är mycket nöjda med resultatet av deras arbete.”

Petri vill uppmuntra även andra företag att bära sin del av samhällsansvaret.

“I dagens läge är det viktigt att hjälpa.”

 

Ett internationellt och tryggt Helsingfors

Petri Koskinen beskriver sig själv som en “fullständig helsingforsare” och skulle inte kunna föreställa sig att flytta någon annanstans. Han tycker att staden på många sätt utvecklas i en bra riktning.

“Helsingfors blir hela tiden mer internationellt, och hit kommer allt fler intressanta caféer och restauranger. På samma gång tycker jag också om att staden fortfarande är väldigt trygg.”

Petri har också några önskningar gällande framtiden.

“Jag hoppas att staden skulle förbli trygg så att även barn kan röra sig här utan bekymmer. Det skulle också vara verkligt viktigt att få ekonomin på fötter. Jag hoppas att avregleringen av öppethållningstiderna skulle påverka detta positivt. Kanske affärerna får det lättare att även erbjuda arbetsprövningsplatser när öppethållningstiderna förlängs?”

 

Text och foto: Piia Raitavuo

 

Kim Lautamo valde Petri Koskinen som skapare av Helsingfors framtid.

Kommentera