Suomi, koulutuksen suurvalta

Puoleltapäivin pubissa New Yorkissa:

“Ai, olet Helsingistä? Olen kuullut, että teillä on Euroopan paras koulutus.”

“Maailman paras.”

“Siis Euroopan.”

“Ei kun mailman.”
Amerikkalaisherroilla oli vahvoja käsityksiä Suomesta. Se taisi juontua esi-isien suomalais- ja norjalaisjuurista: yhdellä oli 1/4 ja toisella 1/8 perintöä, kuten amerikkalaiset ilmaisevat. Kävimme läpi Suomen Skandinaviaan kuulumisen ja muut perusjutut, mutta erityisen kiinnostavaa oli koulutuskeskustelu.

Pikainen laskutoimitus: uusien pubituttujeni lasten korkeakoulutus maksaa keskivertohyvässä yliopistossa USA:ssa noin 50 000 euroa/vuosi. Tämä lysti maksaa kanditutkintoon mennessä jo 200 000 euroa. Jos koulutettavia lapsia on parikin, voi lyhyelläkin matikalla laskea, että kalliiksi tulee.

Amerikkalaisen isän suunnitelmissa toki on, että nuori valmistuu nopeasti ja hän pääsee ripeästi ansioihin kiinni (siinä ei lähdetä rinkan kanssa Aasiaan välivuodeksi!). Mutta. Pitää sanoa jälleen kerran, että Suomen ilmainen peruskoulutus ja tasa-arvoiset mahdollisuudet jatkokoulutukseen herättävät ihmetystä koko maailmassa.

Opetustoimen johtaja Liisa Pohjolainen kertoi tavatessamme siitä upeasta työstä, jolla kaupungin peruskouluissa, lukioissa ja ammattioppilaitoksissa luodaan pohjaa helsinkiläisten huippuosaamiselle.

Tuli mieleen, että harvassa maassa tai kaupungissa kasvatetaan verovaroin maailmanluokan osaajia ja luodaan globaalisti merkittäviä oppimisratkaisuja. Riman voisi joku asettaa matalammallekin.

Helsingin koulut ja niiden kehitysprojektit kuten koulutuksen digitalisaatio herättävät yhä helposti kansainvälisen median kiinnostuksen. Koulutus on teema, josta Helsinki voisi ammentaa entistä enemmän myös markkinoinnissaan.

Matka jatkui seuraavaan osoitteeseen. Taksikuskimme totesi:

“Teidän presidenttinne puheesta YK:ssa sai kuvan, että Suomi on ihmisoikeuksia puolustava diplomatian maa.”

Voiko enää olla maastaan ylpeämpi, kun taksikuski kertoo meille tällaista? Kyllä minä tulen mielelläni maasta, joka on tunnettu koulutuksesta, diplomatiasta, tasa-arvosta ja ihmisoikeuksista.

Niin ja se pubi, Fraunces Tavern: siellä itse George Washington suunnitteli Yhdysvaltojen itsenäistymistä 1770-luvulla. Ei hassumpi paikka miettiä näitä asioita.

 

Teksti: Outi Leppälä
Kuva: Riikka Lahdensuo

Kerro ja kommentoi