Silicon Vallila – globaali haastaja terveysteknologian alalla

Mikä on Silicon Valleyn helsinkiläinen vastine? Tietenkin Silicon Vallila – kaupunginosa, jonka teollisuuskortteleiden keskeltä löytyy terveysteknologia-alan kasvuyritysten kampus, Health Innovation Village.

”Ideamme oli luoda maailmanluokan terveysteknologian keskus, jossa erilaiset alan toimijat työskentelisivät samoissa tiloissa: tutkimuslafkat, isot ja keskisuuret yritykset, sijoittajat ja startupit”, kertoo Health Innovation Villagen projektijohtaja Mikko Kauppinen.

Kauppisen mukaan Silicon Vallilassa ja Suomessa on maailmanluokan terveysosaamista muun muassa mobiiliteknologian, pilvipalveluiden, softwaren, big datan ja puettavan teknologian tuottamiseen, mutta myös hyvinvointiyhteiskunnasta kumpuavaa tärkeää pääomaa: luottamusta ihmisten välillä.

”Se, että täällä ideoiden jakamiseen yritysten välillä ei tarvita lakimiestä, mahdollistaa todellisten innovaatioiden syntymisen”, Mikko Kauppinen sanoo.

 
Suoraa puhetta terveysinnovaatioista

Kampus avattiin General Electricin Suomen pääkonttorin yhteyteen kesällä 2014, kun yhdysvaltalaisyrityksen terveysteknologiaan erikoistunut yksikkö GE Healthcare halusi alkaa kehittää alaa Suomessa aiempaa kunnianhimoisemmin.

GE oli jo keskittänyt digitaalisiin terveysinnovaatioihin liittyvän tutkimuksensa Helsinkiin, sillä alalla on Suomessa pitkät perinteet ja paljon osaamista – ovathan esimerkiksi puettavan terveysteknologian maailmalle esitelleet pioneeriyritykset Polar ja Suunto Suomesta.

Nyt rakennuksessa työskentelee päivittäin 800 GE:n omaa työntekijää muun muassa suunnittelemassa erilaisia digitaalisia potilasvalvontajärjestelmiä.

”Ne on tarkoitettu potilaan tarkkailuun vaativissa olosuhteissa teho-osastolla ja leikkaushoidossa”, Kauppinen selittää.

Sen lisäksi saman katon alle on luotu yhteisölliset työskentelytilat, joissa toimii 200 alan työntekijää ulkopuolisista yrityksistä. Ne kehittävät muun muassa terveyteen liittyvää langatonta tekniikkaa, antureita ja verkkosovelluksia, joiden toivotaan synnyttävän terveydenhuoltoa tehostavia innovaatioita.

Lisäksi kampuksella toimii StartUp Health, yksi maailman suurimmista terveysalan yrityskiihdyttämöistä, jonka kolmen vuoden ohjelmissa kasvuyritykset saavat valmennusta eri alojen asiantuntijoilta ja tapaavat sijoittajia.

”Täällä eri toimijat voivat kehitellä yhteistyökuvioita, neuvotella vaikkapa tuotteidensa yhdistämisestä ja saada toisiltaan neuvoja. Suomalaiset eivät ole kauhean hyviä small talkissa, joten loimme tilan, jossa voidaan puhua big talkia, suoraa asiaa”, Kauppinen kertoo.
Teksti ja kuva: Venla Pystynen

 

Tuomas Kytömaa valitsi Mikko Kauppisen Helsingin tulevaisuuden tekijäksi.

Kerro ja kommentoi