Saunakulttuuri on Helsingissä nosteessa

Kansainvälisen Saunayhdistyksen puheenjohtaja Risto Elomaa on istunut elämänsä aikana tuhansia tunteja saunan lauteilla. Ulkomaankaupan parissa työuransa tehnyt Risto on heittänyt löylyä niin Dar es Salaamissa, Soulissa kuin Siperiassakin. Kaikkein rakkaimpia paljasjalkaiselle stadilaiselle ovat kuitenkin Helsingin saunat, jotka hän tuntee kuin omat taskunsa – ja jotka hän soisi muidenkin tuntevan.

”Saunoista voitaisiin tehdä Helsingin matkailuvaltti”, Risto sanoo, ja kertoo saunottavansa harva se viikko ulkomaisia ystäviään Helsingin saunoissa. Joka kerta nämä ovat yhtä haltioissaan vaikkapa arkkitehti Tuomas Toivosen ja designer Nene Tsuboin suunnitteleman Kulttuurisaunan modernista tunnelmasta Merihaassa, vuonna 1928 rakennetun Kotiharjun korttelisaunan menneen ajan charmista tai Suomen Saunaseuran savusaunoista Lauttasaaressa.

 

Rakkaus saunaan syttyi jo lapsena

Risto Elomaan rakkaus saunaan syntyi 50-luvulla, jolloin hän kävi alakoululaisena kerran viikossa Kruununhaassa sijainneessa yleisessä saunassa Wellamossa. Sen lauteet olivat valkoista marmoria, ja makoisia löylyjä antoi iso, kertalämmitteinen puukiuas. ”Yleensä minulla oli juuri sen verran rahaa, että saatoin ostaa kassatädiltä pullollisen punaista limonadia tai sitruunasoodaa”, Risto muistelee. ”Ja koska äiti oli sitä mieltä, etten osaa pestä hiuksiani itse, pesijätäti pesi ne puolestani”, hän sanoo ja virnistää.

Riston lapsuudessa useimmissa helsinkiläiskodeissa ei ollut vielä kylpyhuoneita, ja kaupungin 125 yleistä saunaa olivat kovassa käytössä. ”Joka kuukausi puolet helsinkiläisistä kävi niissä saunomassa.”

Kun asuntojen varustelutaso parani, myös sauna toisensa jälkeen joutui laittamaan lapun luukulle. Risto yritti taistella kehitystä vastaan ja perusti vuonna 1962 koulukavereineen Helsingin saunaklubin, jonka jäsenet tapasivat säännöllisesti yleisten saunojen lauteilla.

 

Löylyä tropiikissakin

Saunomisen ohella Risto Elomaa kouluttautui diplomi-insinööriksi ja muutti 70-luvulla Sambiaan vetämään YIT:n rakennushankkeita. Riston johdolla eri puolille maata nousi isoja kylmävarastoja ja ammattikoulu – sekä pari saunaa.

”Tutustuin Sambiassa silloiseen suurlähettiläs Martti Ahtisaareen, jolla oli oma sauna Dar es Salaamissa. Rakensimme sitten Lusakaan lähetystöön saunan ja toisen omalle työpaikalleni”, Risto selittää.

Hän myöntää, että saunominen tropiikissa voi kuulostaa hullulta. ”Mutta kun 80-asteisesta saunasta astuu ulos vilvoittelemaan, 40 asteen hellekin tuntuu raikkaalta. Paikallisetkin innostuivat saunomisesta kovasti”, Risto sanoo ja hymyilee.

Sambiasta takaisin muutettuaan Risto harjoitti elämänsä ensimmäisen kerran kansalaistottelemattomuutta – saunan takia. Risto vastusti Pietarinkadulla sijainneen legendaarisen yleisen saunan purkamista vuonna 1982, ja makasi muiden mielenosoittajien kanssa sen pihalla estämässä purkajien kulkua. Protesti ei kuitenkaan auttanut. Pietarinkadun saunan purkamisen jälkeen Helsingin saunakulttuuri kituutteli Riston mukaan pari vuosikymmentä henkitoreissaan.

 

Saunakulttuurin uusi renessanssi

Yhteisöllinen saunakulttuuri on alkanut taas virota 2000-luvulla, ja kaupungin kolme jäljelle jäänyttä yleistä saunaa Arla, Hermanni ja Kotiharju ovat saaneet uutta, nuorta asiakaskuntaa. Yleisistä saunoista on tullut taas trendikkäitä kaikessa autenttisuudessaan, ja vuonna 2013 niiden joukkoon valmistui myös Tsuboin ja Toivosen Kulttuurisauna.

Tänä vuonna valinnanvara kasvaa entisestään, sillä Helsingin kaupunki rakentaa yleisen saunan Lonnan saarelle ja keväällä aukeaa Hernesaareen Jasper Pääkkösen ja Antero Vartian Löyly-sauna terasseineen ja ravintoloineen. Jotain saunakulttuurin nosteesta kertoo myös Helsingissä vastikään vietetty Helsinki Sauna Day, jonka aikana kymmenet yksityissaunat lämmitettiin tuntemattomien käyttöön.

Risto Elomaa on kehityksestä mielissään. ”Yleinen sauna on paikka, jossa voi tutustua helposti ihmisiin. Saunassa riisuudutaan paitsi vaatteista myös titteleistä”, hän sanoo.

Riston omiin suosikkisaunoihin Helsingissä kuuluvat Suomen Saunaseuran neljä savusaunaa ja kaksi puulämmitteistä saunaa Lauttasaaressa.

”Vaskiniemi on yksi Suomen hienoimmista paikoista saunoa. Saunassa tapaa myös aina tuttuja. Ja jos ei halua olla sosiaalinen, voi istua aivan yksin ja hiljaa saunassa, joka on meditointia varten”, Risto kehuu.

 

Teksti ja kuva: Venla Pystynen

 

Risto Elomaa valitsi Jasper Pääkkösen Helsingin tulevaisuuden tekijäksi.

Kerro ja kommentoi