Rakkautena Helsinki

Pablo Riquelme on Suomen ensimmäisiä kaupunkimuotoilijoita. Hän on työskennellyt Helsingin kaupungilla erilaisissa muotoiluprojekteissa ja -toimeksiannoissa keväästä 2014 alkaen. Pablo on taustaltaan puuseppä, joka on opiskellut muotoilua muun muassa Taideteollisessa korkeakoulussa, suorittanut IDBM-ohjelman ja tehnyt pitkän uran brändisuunnittelutoimistoissa.

”Tahdon tuoda julkisten tilojen suunnittelussa käyttöön ajatusmaailman, jossa loppukäyttäjä on kehityksen keskiössä. Korostan työssäni myös ’perusjärjenkäyttöä’, eli tarkempaa ihmisresurssien, ajan ja rahan hyödyntämistä.”

Pablo on ollut vuoden mukana Helsingin kaupungin taidemuseon (HAM) brändi- ja designtiimissä käynnistämässä HAMin muutosprosessia. Hän osallistui esimerkiksi Aalto-yliopiston opiskelijoista muodostetun HAMin julkisten tilojen suunnittelutiimin sparraamiseen.

”Agendani on tuoda nuoria tekijöitä mukaan alalle, sillä tiedän miten vaikeaa nuorelle suunnittelijalle on saada ensimmäinen projekti.”

 

Oman muotoinen koti

Pablo Riquelmella on tällä hetkellä käynnissä erilaisia suurempia projekteja ja useita pienempiä apu- ja neuvontatoimeksiantoja painottuen ennen kaikkea sosiaali- ja terveydenhuollon puolelle.

Yksi projekteista on nuorisoasiainkeskuksen kanssa toteutettava Oman muotoinen koti. Asunnottomien nuorten määrästä Helsingissä ei ole tarkkaa tietoa, mutta arvioitten mukaan heitä on yli tuhat. Oman muotoinen koti -projekti tuo ongelman esiin.

Projektilla on kolme tarkoitusta. Ensinnäkin tarkoitus on kasvattaa tietoisuutta asunnottomista nuorista. Toiseksi pyrkimyksenä on rakentaa verkosto, joka pyrkii ratkaisemaan ongelmaa yhteisönä. Kolmanneksi ongelmaan etsitään erilaisia ratkaisuja kokeilemalla. Kokeiluja ovat esimerkiksi nuorten ja vanhusten yhteisasuminen sekä erilaiset väliaikaisen asumisen muodot. Nuoriso on kaikessa vahvasti mukana – joko töissä tai vapaaehtoisena.

”Tämä on kaunein projekti jossa olen ollut mukana. Projekti on itsessään tärkeä ja kiinnostava, mutta se myös tuo yhteen ihmisiä eri kulttuureista ja sosiaalisista taustoista.”

 

Suhteessa Helsinkiin

Pablo toivoo, että kaikilla olisi henkilökohtainen suhde kaupunkiin ja että kaikki pyrkisivät osallistumaan päätöksiin. Näin arvostus omaa kaupunkia kohtaan kasvaisi.

”Pidetään huolta kaupungista. Julkiset tilat ovat meidän, eivätkä ’ei kenenkään’.”

Pablo Riquelme on syntynyt Chilessä, mutta asunut Suomessa jo yli 20 vuotta. Hänen mukaansa asuinpaikan valinta on jopa yhtä tärkeä päätös kuin kumppanin valinta.

”Asuinpaikan valinta on kriittinen päätös. Se vaikuttaa kaikkeen ja mahdollistaa kaiken muun. Asuinpaikan valinta tehdään tunteella, kun vaikka työpaikan valinta tehdään järjellä.”

”En tiedä onko Helsinki vietellyt minut – vai minä Helsingin. En edes tiedä miten suhteemme alkoi. Se on kuitenkin pisin rakkaussuhteeni.”

Rakkaudentunnustus Helsingille:

”La ciudad de Helsinki ha sido mi hogar desde el año 1998. Es el lugar donde he desarrollado mi profesión, he hecho amistades y he crecido como persona.

Lo que más aprecio de la ciudad es su relación con la naturaleza la escala humana de su arquitectura y la proximidad al mar, elemento que es muy importante para mi.

La relación que una persona desarrolla con el lugar donde elige vivir es siempre muy intima, en mi caso mi “romance” con Helsinki a sido mi relación más extensa e intensa con altos y bajos, encuentros y conflictos aún así siempre he elegido volver y darnos una nueva oportunidad. “

 

Teksti ja kuva: Siiri Mäkelä

 

Pablo Riquelme valitsi Helsingin tulevaisuuden tekijäksi Katja Lindroosin.

Kerro ja kommentoi