Paremman asumisen puolesta

Tuore Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön (HOAS) puheenjohtaja on täynnä energiaa ja kehitysideoita. Pitkän hallitusuran jälkeen puheenjohtajaksi siirtyminen tuntui Leena Pihlajamäestä luontevalta. Organisaatio on tullut vuosien saatossa tutuksi ja HOAS:ssa on aistittavissa innostava tekemisen meininki. Uusia kehitysideoita pohditaan jatkuvasti hyvällä porukalla. Jo nyt toteutettavat päivän pintaremontit ovat tuoneet paljon iloa opiskelijoille ja lisää uusia kokeiluja nähdään varmasti lähivuosina.

 

Helsingin monet kasvot

“Muutin Helsinkiin Etelä-Pohjanmaalta noin 12 vuotta sitten. Pikkukaupungissa olin tottunut pääsemään kaikkialle muutamassa minuutissa pyörällä, eikä Malmille muuttaminen ollut yksiselitteisesti positiivinen kokemus.”

Malmilta Leena on muuttanut Viiskulman läheisyyteen ja ihastunut merelliseen Helsinkiin. Nykyinen koti löytyi Kalliosta. “Olen nähnyt Helsingin monet kasvot, löytänyt oman Helsinkini ja rakastunut siihen.”

Merellisyyden lisäksi Leena on rakastunut Helsingin raikkauteen ja tunnelmaan. “Isossa kaupungissa on aivan oma meininkinsä ja on ihanaa astua ovesta ulos ja suunnata fiiliksen mukaan kahville, brunssille tai näyttelyyn.”

Leena nostaa yhdeksi Helsingin hyväksi puoleksi Helsingin kokeilukulttuurin. “Helsinki on läpileikkaus Suomesta ja kuitenkin kansainvälinen kaupunki. Helsinki tuo yhteen hyvin erilaisia ihmisiä ja Helsingissä on monta kylää ja yhteisöä.”

 

”Kaupunki on koti”

Helsinki on kotikaupunki myös monelle opiskelijalle. “Opiskelijat näkyvät Helsingin katukuvassa ja yliopisto on tärkeä henkisesti ruokkiva yhteisö. Opiskelijat elävöittävät Helsinkiä ja tuovat spontaania voimaa kaupunkiin.”

HOAS on tärkeässä roolissa opiskelijakotien rakennuttamisessa ja Helsingin asuinalueiden muokkaamisessa. Leena on ottanut asiakseen edesauttaa opiskelija-asuntojen rakentamista erityisesti uusille alueille. Aikajänteet rakennuttamisessa ovat pitkät ja kärsivällisyyttä tarvitaan erityisesti aluerakentamisessa.

”Positiivisia kehitysaskeleita on kaupungin rakennuttamisessa nähty ja vanhoista tavoista on irtaannuttu. Opiskelija-asuntoja saa nykyään rakennuttaa ilman parkkipaikkoja, pyöräteihin ja joukkoliikenteeseen panostetaan enemmän.”

Leena korostaa, että yksi Suomen vahvuuksista ovat pienet luokka- ja asuinalue-erot ja siksi lisääntyvästä eriytymisestä pitää olla huolissaan.

“Kaupunki pyrkii tuomaan varianssia eri asuinalueille. Tässä se on osin onnistunut ja epäonnistunut. Eri asuinalueiden välillä näkyy isoja eroja ja jotkin kaupunginosat eriytyvät entisestään.”

Eloisat ja monipuoliset asuinalueet rikastuttavat ihmisten arkea. “Mitä enemmän tunnemme erilaisia ihmisiä, sitä paremmin ymmärrämme ympäristöämme. Kaupungin päätöksenteolla on tässä haastava ja tärkeä tehtävä hallita sekä ruokkia muutosta sopivassa suhteessa.”

 

Kauniimpaa kaupunkia

Aluerakentamisessa Leena tuo esiin viihtyvyyden tärkeyden. “Se mitä ympärillä näemme, vaikuttaa hyvinvointiimme. Estetiikasta puhutaan vähän. Näkemyksiä on toki paljon erilaisia, mutta keskustelua pitäisi silti olla enemmän.”

Osansa viihtyvyyteen tuo myös uusien asukkaiden kotiutuminen alueelle. “Kaupunki kasvaa nopeasti ja muualta tulleiden integroituminen osaksi yhteisöä on tehtävä mahdollisimman helpoksi.“

Leenan energia ja innokkuus on käsin kosketeltavaa ja hän on HOAS:n kanssa tekemässä aktiivisesti parempaa, viihtyisämpää Helsinkiä. “Haluan tehdä työtä elävämmän, entistä kokeilevamman ja iloisemman Helsingin puolesta.”

 
Teksti: Laura Kylliäinen
Kuva: Jari Hanska

 

Alviina Alametsä valitsi Leena Pihlajamäen Helsingin tulevaisuuden tekijäksi.

 

Kerro ja kommentoi