Päättötodistus jokaiselle nuorelle

Erityisopettaja Kirsi Ihalaisella on työssään yksi ohjenuora ylitse muiden: Jokaiselle nuorelle on saatava perusopetuksen päättötodistus. Tässä Kirsi on onnistunutkin yli 30 vuotta kestäneellä opettajan urallaan yhtä poikkeusta lukuun ottamatta.

”Viime keväänä tuli eteen tilanne, että eräs 17-vuotias oppilaani ei ehtinyt saamaan todistusta ennen kuin hänen oppivelvollisuutensa päättyi. Oli se kova paikka”, Kirsi kertoo.

Toisaalta se sama oppilas soitti syksyllä entiselle opettajalleen ja kysyi neuvoa opintojensa jatkamiseen.

”Sanoin hänelle, että osasinkin odottaa soittoasi. Hän jatkaa nyt opintojaan Stadin ammattiopistossa.”

Päättötodistus on Kirsin mielestä niin tärkeä asia, että sitä pitää tavoitella ihan jokaisen nuoren kohdalla.

”Se on avainjuttu syrjäytymisen ehkäisemisessä. Ilman todistusta putoaa helposti turvaverkkojen ulkopuolelle.”

 

Näköalattomuus lisääntyy

Kirsin luokalla on vuosikymmenien aikana ehtinyt opiskella monenlaisia lapsia ja nuoria.

”2010-luvulle saakka olemme koulussa pystyneet hoitamaan ainakin 90 prosenttia oppilaista elämässä eteenpäin. Nyt tilanne on kuitenkin muuttumassa, eivätkä resurssit enää riitä vaihtoehtoisiin, yksilöllisiin tapoihin oppia.”

Kirsin mukaan nykyään nuorten taustalla on monia ongelmia, joihin he kaipaisivat tukea.

”Monelta puuttuu näköala omasta tulevaisuudesta ja siitä, mitä he tekisivät peruskoulun jälkeen. Moni oppilas ja vanhempikin tarvitsee opastusta kädestä pitäen.”

Erityisopettaja pitää hyvin tärkeänä, että nuoret saisivat tarvitsemansa palvelut – koulutukseen, terveydenhuoltoon ja asumiseen liittyvät – yhdestä paikasta.

”Helsingissä on monia hyviä nuorta auttavia projekteja ja työpajoja. Niiden ongelma on vain se, etteivät ne ole pysyviä. Ne joutuvat koko ajan kamppailemaan olemassaolostaan. Lisäksi erityistä tukea tarvitseville nuorille olisi tärkeää jutella jonkun samassa tilanteessa olleen kanssa. Pysyvä henkilöstö on avainasemassa.”

 

Kaupunginosien omat jutut

Helsinki kaupunkina saa Kirsiltä kehuja – niin opettajan kuin asukkaankin näkökulmasta.

”Täällä on ihan mielettömiä oppimisympäristöjä. Vien oppilaitani museoihin – senkin uhalla, että heistä lähtee melkoisen kova meteli. Stadikka, Kisahalli ja Liikuntamylly ovat mahtavia paikkoja, joita pidetään hyvässä kunnossa.”

Helsingissä kulttuuriharrastajalle riittää tekemistä ja liikkumaan ja luontoon ulkoilemaan pääsee todella helposti. Kaupunginosien omista jutuista Kirsi on myös ilahtunut.

”Sompasaaren tanssit, Roihuvuoren kyläjuhlat ja monen kaupunginosan omat tapahtumat ovat hienoja juttuja.”

”Omat ulkomailta tulleet vieraani vien yleiseen saunaan. Suomalainen sauna on jo itsessään eksoottinen elämys ja yleisissä saunoissa on vielä ihan oma tunnelmansa.”

 

Teksti ja kuva: Heta Ängeslevä

 

Jari Kujala valitsi Helsingin tulevaisuuden tekijäksi Kirsi Ihalaisen.

 

 

Kerro ja kommentoi