Olohuoneet syntyvät pikkuhiljaa

 

Merellisen Helsingin voi tänä kesänä kokea kaikilla aisteilla, kun Allas-merikylpylä kesäkuussa valmistuu. Tästä on kiittäminen myös helsinkiläisiä, sillä Altaalla on joukkorahoituksen myötä yli 300 omistajaa.  Hankkeen pääjehuna toimii Raoul Grünstein.

“Joukkorahoitus on ollut kahdessa mielessä tärkeä. Se on tuonut mukaan uusia omistajia, mutta samalla joukkorahoitus toteuttaa yhdessä kehittämisen ideologiaa, sitä että tehdään yhdessä parempaa kaupunkia”, Raoul kertoo.

Raoul itse on Helsingin kaupunkikulttuurin pioneereja, jonka elämäntyö näkyy Altaan lisäksi muun muassa Image-lehtenä, Korjaamon kulttuuritehtaana.

”Olen yrittäjäperheestä ja aina lähestynyt asioita sen kautta, miten yrittäjyyden saa liitettyä mielekkäisiin sisältöihin. Minua kiinnostaa kaikki sellainen, mikä luo ihmisille merkityksen ja yhteisöllisyyden tunnetta.”

Kaupunkisuunnittelussa Raoulille on tärkeää kokemuksellinen kaupunki, se mitä on tarjolla näköetäisyydellä. ”Millaisia olohuoneita kaupunkiin on tekemällä tehden syntynyt? Suunnittelusta puuttuu usein ihmisen kokoinen perspektiivi.”

Raoulin mielestä ylhäältä alaspäin tapahtuva kaupunkikehittäminen ei välttämättä tue ihmisen kokoisuutta: ”Luodaan yhtenä pläjäyksenä kokonaisuuksia, että ‘nyt tästä syntyy tällainen’. Miljööstä saattaa jäädä puuttumaan se rikkaus, mikä syntyy kerroksellisuudesta, uuden ja vanhan kohtaamisesta. Mieluummin niin, että syntyy orgaanisesti uutta joka vuosi, pikkuhiljaa.”

 

Tee se itse

Kaupunkikulttuurin merkitys kaupungin veto- ja elinvoimalle on kiistaton. ”Kaupunki ei ole houkutteleva yksittäisistä syistä, vaan siksi, että siellä tapahtuu paljon kaikkea eläväistä ja kiinnostavaa.”

Kaupunkiorganisaatio voisi vahvemmin toimia kumppanina ja mahdollistajana tälle kiinnostavalle tekemiselle. ”Helsingin keskustan rannat koetaan kansallismaisemaksi, mutta kun katsoo tarkkaan, se on puoliksi varastohallia ja puoliksi parkkipaikkaa. Jos todella koemme sen meille arvokkaaksi, sitä tulisi kohdella niin”, Raoul naurahtaa.

Raoul on iloinen, että kymmenessä vuodessa Helsinki herännyt eloon ja do-it-yourself -asenne on kaupunkilaisilla lisääntynyt.

Millaisia neuvoja Raoulilla on tulevaisuuden tekijöille?

”Hienoa, että aktiivisia ihmisiä on yhä enemmän. Vaatii kuitenkin malttia puskea projekteja läpi, sillä ne saattavat olla vuosikausia jonkinlaisessa suunnittelu-, rahoitus-, tai lupaprosessivaiheessa. Nykyisin asiat ovat mahdollisempia, mutta silti viisi vuotta on vielä lyhyt aika. Tarvitaan sitkeyttä ja luonnollisesti myös taloudelliset raamit, jotta voi tehdä töitä niiden asioiden eteen, joihin uskoo.”

 

Teksti ja kuva: Tia Hallanoro

 

Raoul Grünstein valitsi Helsingin tulevaisuuden tekijäksi Alexander Weinsteinin.

Kerro ja kommentoi