Nokipannukahvit erämaassa, vartti vilinästä

Tom Selänniemellä on visio, josta hän on omien sanojensa mukaan ”paasannut jo pitkään”. Suomen luontokeskus Haltian johtajan mielestä Helsingin pitäisi brändätä itsensä maailman luontopääkaupungiksi. Kaikki edellytykset siihen meillä ovat.

Selänniemi ohjaa meidät kuvitteelliselle kierrokselle, joka alkaa Helsingin ytimestä Kauppatorilta.

”Piirretään 40 kilometrin kehä. Se alkaa Porkkalanniemestä, menee Nuuksion kautta Petikon metsiin, sieltä Sipoonkorpeen ja lopuksi saaristoon. Tässä on jo kaksi kansallispuistoa ja yksi merkittävä luonnonsuojelualue. Millään muulla pääkaupungilla maailmassa ei ole sellaista”, Tom sanoo.

Kerran hän sai palautetta amerikkalaisturistilta, joka oli ennen Helsinkiä käynyt Tukholmassa, Tallinnassa ja Pietarissa ja viettänyt aikaa kaupunkikierroksilla. Helsingissä hänet oli viety Nuuksioon ja tarjottu siellä nokipannukahvit.

”Ne kahvit hän sanoi muistavansa aina, se oli niin uniikki kokemus. Helsinki painui vahvasti mieleen, kun muut kaupungit olivat ihan kivoja.”

 

Helppo hengittää

Moni ulkomaalainen turisti hämmästelee, kuinka lähellä Helsingin keskustaa voi olla erämaata. Ja myös sitä, miten monipuolinen suomalainen luonto onkaan.

”Suurta hämmästystä esimerkiksi kiinalaisten keskuudessa herättää se, kuinka puhdasta Nuuksion ilma on ja miten helppoa siellä on hengittää.”

Luonto olisi Tomin mielestä pääkaupunkiseudun matkailun ykkösvalttikortti, mutta ei suinkaan ainoa asia. Helsingissä ehtii moneen vaikka yhden päivän aikana.

”Meillä on myös erinomainen kulttuurielämä – on Kallion ja Punavuoren meno ja hyvät ravintolat. Mutta missä muussa maailman pääkaupungissa voit aamulla herätä hotellissa, mennä aamiaisen jälkeen katsomaan jonkun hyvän näyttelyn, poimia välillä suppilovahveroita Nuuksiosta tai Sipoonkorvesta, palata kaupunkiin ja sittenkin ehdit vielä ravintolaan syömään sekä illalla oopperaan, teatteriin tai klubille?”

 

Helsinkiläisten herättelyä

Luontomme ihmetyttää kansainvälisiä vieraita, mutta Tomin mielestä herättelyä kaipaamme myös me helsinkiläiset.

”Tällä Helsingin viherkehällä asuu 1,5 miljoonaa asukasta. Nuuksion vuosittainen kävijämäärä on noin 330 000. Ja kun heistä moni käy siellä useamman kerran vuodessa, jää ulkopuolelle aika suuri määrä helsinkiläisiä.”

Rimaa ei kannata nostaa liian korkealle.

”Ei tarvitse olla mikään eräjorma. Voi aloittaa ihan rennosti: tulla ensin Haltiaan, tehdä siitä pienen parin kilometrin patikkaretken ja palata takaisin Haltian lounaspöytään. Toisaalta jos haluaa, niin Nuuksiossa voi hyvin tehdä vaikka kolmen yön vaelluksen.”

Haltian päivän mittaisessa luontokoulussa käy vuosittain 10 000 lasta. Koulu on suunnattu nimenomaan yläkoululaisille.

”Eskarissa ja alakoulussa meillä on vielä ympäristökasvatusta, mutta sitten se jää. Yhä useampi helsinkiläislapsi on lähtöisin jostain muusta maasta. Heille metsään ja luontoon meneminen voi tapahtua ensimmäistä kertaa meillä Nuuksiossa. Suomalaista kulttuuria on mahdoton ymmärtää, ellei ymmärrä meidän luontosuhdettamme.”

 

Eläminen helppoa

Luonnon lisäksi Tomia viehättää Helsingissä elämisen helppous. Aiemmat työt ovat vieneet miehen maailman metropoleihin vieraaksi ja asumaan.

”Sen jälkeen voi sanoa, että Helsingin liikenneruuhkat ovat kyllä vitsi. Isommassa mittakaavassa me helsinkiläiset emme ole normaaleja, me olemme poikkeuksellisia”, Tom hymyilee.

Liikenteen lisäksi kiitosta saavat muun muassa peruspalvelut.

”Kahden lapsen vanhempana voin sanoa, että perusasiat kuten koulutus ja terveydenhuolto, toimivat täällä todella hyvin. Pidän myös Helsingin vilkkaasta kulttuuritarjonnasta.”

 

Teksti ja kuva: Heta Ängeslevä

 

Tom Selänniemi valitsi Helsingin tulevaisuuden tekijäksi Inna-Pirjetta Lahden.

 

 

Kerro ja kommentoi