Maan tai avoimen taivaan alla

”Helsingin underground voi hyvin – mutta ei siitä sen enempää”, Joni Lindroos heittää vinosti hymyillen.

Joni perusti kolmen kaverin kanssa pari vuotta sitten tapahtumatuotanto- ja levy-yhtiön nimeltä Dept. Tapahtumia he ovat tehneet vanhoista varastohalleissa venebileisiin ja ulkoilmabileistä legendaariselle Kuudennelle Linjalle. Hän tuntee maanalaisen Helsingin, mutta tuo teknoa myös avoimen taivaan alle. Dept. Open Air on vetänyt yli tuhat kuulijaa Kalasataman ympäristöön kahtena vuonna peräkkäin.

Tänä vuonna Kyläsaareen piti tosin rakentaa yhteistyökumppanien rahoituksella samankaltainen konttiaukio, jollainen purettiin Sompasaaresta Kalasataman rakennustyömaan takia kesän 2014 jälkeen. “Konttiaukiota” jäi kaipaamaan moni kulttuurituottaja. Vastaavanlaisia, kaikille kaupunkilaisille avoimia tapahtumatiloja ei juuri ole. Tällaiset alueet ja tilat ovat Jonin mielestä paljon koulun penkkiä parempia paikkoja ponnistaa alalle, jossa monet toimijat tekevät vapaaehtoisvoimin hienoja tapahtumia ja oppivat tekemisen kautta.

 

Kotibileistä keikoille

Myös Joni on oppinut itse alansa tekemisen kautta. “Kaverin kotibileiden jälkeen tuli idea tehdä bileet ravintolassa. Ajateltiin Justuksen kanssa, että no tehdään!” Siitä kaikki lähti. Mukaan tulivat DJ-hommat, ja takana on nyt satoja tuotettuja klubi-iltoja ja soitettuja dj-keikkoja. Oman levy-yhtiön artistit soittavat tapahtumissa, ja ensimmäinen julkaisu tuli ulos syyskuussa. “Ei tämä olisi mahdollista ilman hyvää, osaavaa ja inspiroivaa tiimiä sekä kaveriporukkaa”, Joni lisää.

Lumilautailua ja skeittausta harrastaessaan hän perehtyi kuvaamiseen ja päätyi videoalalle. Tapahtumien tuottamisen kautta hän oppi tuotannon perusteet ja työskentelee tällä hetkellä Veli Creativella tuottajana.

 

Ei kieltämisen ilosta

“Liian usein on tullut törmättyä mahdottomalta tuntuvaan byrokratiaan erinäisissä tuotannoissa. Jos Helsinki haluaa kehittyä ja kasvattaa brändiään kulttuurikaupunkina, jossa tapahtuu aina jotain, on muutoksen lähdettävä sieltä virkamiestasolta. Ei uusia asioita pidä kieltää kieltämisen ilosta”, Joni toteaa.

“Kaikki on mahdollista, jos niin päätetään. Helsingissä on esimerkiksi kymmeniä tuhansia neliöitä tyhjillään olevia tiloja, joissa voisi järjestää vaikka mitä taidenäyttelyistä bileisiin. Nyt ne ovat tavallisen kaupunkilaisen ulottumattomissa.”

 

Teksti ja kuva: Riikka Lahdensuo

 

 

Tuomas Kallio valitsi Joni Lindroosin Helsingin tulevaisuuden tekijäksi.

Kerro ja kommentoi