Kaupungin onnellisimmat kesäduunarit

Unelmien kesäduuni – eihän tätä miksikään muuksikaan voi kutsua.

Nuorisoasiainkeskuksen kesätöihin palkkaamat 20 nuorta aloittivat hommat heti koulujen loputtua: maanantaina 6.6. Annantalolla oltiin jo tositoimissa. Nuorten työtehtävänä on täyttää Rautatientorin metroaseman mainostaulut valokuvataiteella. Syntymässä on kokonaistaideteos, joka kertoo jotakin Helsingin keskustasta, erityisesti siitä, miten helsinkiläiset nuoret sen kokevat.

WP_20160607_005

Saga Kinni, Tuisku Närhi ja Matias Vanhanen, kaikki 17, päätyivät töihin etsiessään mitä vain kesäduunia. Kun löytyi ilmoitus, jossa etsittiin “taiteentekijöitä”, oma pesti tuntui löytyneen. Nuoret eivät tienneet tulevansa nimenomaan valokuvaamaan, mutta se oli kaikille mieluisa ala.

WP_20160607_003

Kallion lukiota käyvä Saga kertoo, ettei hänellä ole omaa kameraa eikä hän ole aiemmin syventynyt valokuvaukseen. Nyt sormet silittelevät jo malttamattomina kesätyökameraa.

Tuisku, Saga ja Matias asuvat kaikki Helsingin keskustassa, ja kuten Saga sanoo, siellä on heidän koko elämänsä. Nämä nuoret ovat siis juuri oikeat ihmiset kuvittamaan aluetta.

Tuisku kertoo haluavansa välittää Rautatieasemalle tulevassa taiteessa keskustan tunnelmaa. Helsinki on hänen mielestään kaunis kaupunki, ja häntä kiehtoo erityisesti eri aikakausien kerrostuminen keskustassa. Suosikkialueikseen nuoret nimeävät muun muassa Katajanokan ja Kruununhaan. Sagan ehdoton suosikkialue on Kallio.

“Haluan näyttää sitä, miten minä elän, miten minä näen. En halua ryhtyä tekemään mitään kovin yleistävää”, Saga pohtii.

WP_20160607_009

Matias lähestyy valokuvausta esteettiseltä pohjalta ja haluaa etsiä ympäriltään nimenomaan hienoja, mutta yleensä piiloon jääviä kuvauskohteita. Hän on kiinnostunut asioista, joihin ei usein kiinnitä huomiota. “Eilen esimerkiksi kuvasin patsaiden jalkoja. Ja Larin Parasken patsas Mannerheimintiellä – se miten se istuu ja pitelee käsiään!”

Kaikki kolme ovat innoissaan siitä, että metroasemille tuodaan taidetta. “Steissi on aika tylsän näköinen ja ruma”, sanoo Tuisku. Eikä kyse ole vain estetiikasta: “Tämä on tällainen pieni lempeä hyökkäys kapitalismia vastaan”, Saga sanoo. Matias huomauttaa, että arvonsa on myös sillä, että taidetta ylipäänsä tuodaan julkiselle paikalle: “Kaikki eivät käy museoissa. Julkista taidetta voisi olla paljon, paljon enemmän.”

Nuoret päätyivät työhön hakemuksen ja ryhmätöinä tehtyjen valintatehtävien kautta. Jo ryhmätyöpäivänä oli heidän mielestään “niin kivaa”. Kahtena ensimmäisenä varsinaisena työpäivänä on saatu aikaan jo paljon. Nuoret ovat virittäytyneet Helsinki-tunnelmaan kirjoitusharjoituksilla ja musiikilla.

WP_20160607_010

Mikä musiikki Sagaa, Tuiskua ja Matiasta muuten muistuttaa Helsingistä? Sagaa tämä:

Tuiskua tämä:

…ja Matiasta tämä:

Ehkä jonkinlaisia kaikuja näistä biiseistä tulee kuulumaan syksyllä rautatieaseman metroraiteiden takana.

Kahden työpäivän jälkeen nuoret ovat yksimielisesti sitä mieltä, että ovat saaneet parhaan työpaikan ikinä. Ja juuri nyt he haluavat vain tarttua kameraan ja lähteä kaupungin kaduille.

Kerro ja kommentoi