Lätkässä Helsinkiin

Lähes jokainen suomalainen lapsi tuntee Risto Räppääjän, punatukkaisen pojan, joka on muun muassa nähty metsästämässä viherpippurimakkaroita Unkarissa ja piilottelemassa naamaansa ilmestynyttä finniään ystävältään.

Kirjailija Sinikka Nopola on luonut ilmiöksi nousseen lastenkirjasarjan siskonsa Tiina Nopolan kanssa – ja siinä sivussa kymmeniä muitakin menestyksekkäitä lastenkirjoja, draamaa, kuunnelmia ja musikaaleja.

”Ehkä kirjoitan siksi, että olen pikkutytöstä saakka nähnyt komedian ja tragedian yhteenkietoutuneina. Ahdistuksen syöverissä näen hiukkasen komiikkaa, ja keveydessä on aina hivenen surua – esimerkiksi kesän katoavuudessa”, Nopola kertoo.

Nopola ei koskaan ymppää lastenkirjoihinsa varsinaisia opetuksia, mutta pitää huumoria hyvänä aseena elämän vastoinkäymisiä kohtaan. Huumori antaa hänen mukaansa myös keinon käsitellä häpeää naurun avulla. Se saattaakin olla syynä siihen, että huonosta itsetunnosta kärsivät suomalaiset ovat rakastuneet Nopolan kirjasarjaan, jossa hämäläisten “ei tehrä tästä ny numeroo”-asenteelle irvaillaan lempeästi.

”Mutta tosiasiassahan minä olen himohelsinkiläinen”, Nopola julistaa äkkiä.

“Olen suorastaan lätkässä Helsinkiin!”

 

Juonenkäänteitä Lauttasaaren kärjessä

Nopolan mielestä Suomen maaseudulla useimmat kirkonkylät on pilattu betonilaatikkoarkkitehtuurilla.

“Helsinki sen sijaan on yksi maan pittoreskeimmista paikoista: täältä löytyy vanhoja rakennuksia jugendlinnoista puutaloihin ja kivijalkakauppojakin”, Nopola  sanoo.

Toisaalta Helsinki on Nopolasta siitä harvinainen pääkaupunki, että vain muutamien kilometrien päässä keskustasta voi sienestää tai katsella avomerelle.

Nopola intoutuu kehumaan kotikaupunginosaansa Lauttasaarta, jonka kallioista Ryssänkärkeä hän pitää yhtenä Helsingin hienoimmista paikoista.

Meren rantaa kävellessään hän on keksinyt monia käänteitä kirjoihinsa, joista viimeisimpänä ilmestyivät tänä syksynä Tiinan kanssa tehdyt teokset Heinähattu ja Vilttitossu runoilijoina sekä Risto Räppääjä ja yöhaukka. Helmikuussa luvassa on myös elokuvaversio uusimmasta Räppääjä-romaanista, jota Nopola odottaa jo innolla.

Parasta lastenkulttuuria Helsingissä tarjoaa Nopolan mielestä Annantalo, jossa järjestetään jatkuvasti kunnianhimoisia tapahtumia, työpajoja, esityksiä ja näyttelyitä lapsille.

”Ja Akateeminen kirjakauppa on luvannut ottaa painopistealueekseen lastenkirjallisuuden. Mutta Helsinkiin pitäisi saada myös lastenkirjallisuustalo, jota Pro Lastenkirjallisuus ry on ajanut jo vuosia”, Nopola lopettaa.

 

Teksti ja kuva: Venla Pystynen 
Sinikka Nopola valitsi tulevaisuuden tekijäksi oopperalaulaja Reetta Ristimäen.

Kerro ja kommentoi