Kaupungin käyttöohje

”Mulle Helsinki-tuoksu on rautatieasema. Siellä haisee monet hajut, mutta silti siinä on se rautatien teollinen haju. Vähän röökii, vähän rautatietä ja vähän roskista.  Junallahan tänne tullaan ja mäkin tulin silloin, kun en vielä asunut täällä. Helsinkiin saapumisen haju.”

Radio Helsingin päätoimittaja ja monimediapersoona Maria Veitola kasvoi Itä-Suomessa ja piti lapsesta asti Helsinkiä ”ihan törkeen siistinä paikkana.”

”Helsinki oli mieletön elämys, mieletön kokemus. Mulla ei ollut ikinä haavetta mikä monilla on, että haluisin muuttaa NYCiin tai Lontooseen tai johonkin. Mulle oli teini-iästä asti kristallinkirkkaana päässä, että haluan muuttaa Helsinkiin. Helsinki innosti ja inspiroi ihan hirveästi.”

Kaupunkia kannattaa käyttää, että oppii sen logiikan. Maria kysyi kaupungin parhaita paikkoja niiltä, ketkä tunsivat kaupungin. Vapaa-ajalla hän ajoi busseilla ja fillarilla ympäriinsä. Virallisesti opinnot alkoivat Helsingin Yliopistossa, käytännössä silloisessa kulttuurielämän ytimessä Corona-baarissa.

”Se oli niin se kaupunkikulttuurin mekka, siellä pyöri kaikki kiinnostavimmat taiteilijat ja muusikot. Se paikka oli niin elossa. Oli paljon enemmän motivoivaa olla siellä ja ihmetellä niitä ihmisiä, kuin istua luentosalissa analysoimassa jotain suomalaista runoa.”

 

Tekijäksi itsekin

Maria Veitola aloitti 21-vuotiaana työt Radio Cityssä oppisopimuksella.

”Sieltä olen ihan varmasti saanut kipinän siihen, että kuka vaan voi tehdä mitä vaan tässä kaupungissa. Jos kiinnostaa tehdä maailman paras lehti, niin sitten sellaisen voi tehdä kavereiden kanssa. Mulla ja kavereilla oli Sue Ellen.”

Maria puhuu tekemisestä oleellisena itseilmaisun muotona. Usein se, että tekee asioita joista itse tulee onnelliseksi, tuottaa kaupunkiin uusia ihania juttuja kaikille.

”Siksi musta on varmaan tullut Helsingin tekijä, kun mä olen tehnyt asioita. Ja nyt edelleen teen, Radio Helsingin kanssa.”

Vaikka aina esiintyy purnausta ja byrokratiaa, Maria ei ole ikinä kokenut sitä esteeksi millekään.

”Kyllä mun mielestä täällä on enemmän sellainen kannustava ilmapiiri. Ihmiset ilahtuvat silminnähden asioista, joita muut tekevät. Ravintolapäivät ja muut ovat hyviä esimerkkejä siitä, että kun joku jotain laittaa alulle, niin jengi on kyllä messissä.”

 

Meren helmet

Helsingistä nousee yleensä esiin puhtaan luonnon läsnäolo ja pitkä rantaviiva. Sitä ei ole vielä kuitenkaan onnistuttu hyödyntämään ja juhlimaan niin kuin kannattaisi. Marian lempipaikka Helsingissä on Hernesaari. Hänestä on ihanaa, että Hernesaaren ja Eiran rannat ovat ryhtyneet rakentumaan.

”Ja kesällä kävin Lonnassa, se oli ihana. Nyt odotan Vallisaaren avautumista. Ihanaa, että noihin saariin on herätty. Saaristosta on vihdoin tulossa juttu. Mä olen aina ollut vähän kateellinen niille joilla on vene. Miten heidän kokemuksensa Helsingistä on kesäisin ihan tyystin eri, kun ovat vapaita liikkumaan pikku veneillä tuosta noin vain ympäriinsä eväiden kanssa.”

 

Kaupungin uudet kohtauspisteet

Ihmiset saisivat ylipäätään liikkua enemmän. Liikkumiselle kaipaa kuitenkin usein syyn. Kuten kohtaamiselle paikan.

”Haluaisin tänne tosi paljon enemmän ihmisiä. Ihmisiä eri kulttuureista. Toivoisin, että tämä kaupunki sekoittuisi enemmän. Miten täysin erilainen Helsinki on kantakaupungissa ja Itäkeskuksessa, joka on vain parin metropysäkin päässä. Haluaisin näiden ihmisten välille enemmän kohtaamispaikkoja.”

Helsingissä on onneksi opittu hyödyntämään poikkeuksellisen hyvin sosiaalinen media kaupungin tekemisessä ja ihmisten koolle kutsumisessa. Marian mukaan vapaaehtoisjoukon organisoima Meillä on unelma -mielenosoitus oli hyvä esimerkki siitä. Parissa päivässä rakennettiin tyhjästä tapahtuma, johon saapui 15 000 ihmistä. Kymmenet tunnetut esiintyjät, tapahtumatoteutus, käännöspalvelut, kaikki löytyi sosiaalisen median avulla. Kun huudettiin, siihen vastattiin.

”Täällä ollaan todella pitkällä siinä, että ”joku keksi jotain, JES ollaan mukana”. Nyt täytyy vielä saada kaupungin rakenteet mukaan tähän innostukseen ja ketteryyteen, ettei tämä kaupunkilaisten henkinen tila pääse kuolemaan. Se on kaupungin haaste, mutta on ihanaa, että sinnekin tulee uusia ihmisiä, jotka uudistavat sitä kulttuuria.”

 

Teksti: Anna Pakarinen
Kuva: Tuomas Kallio

 

Maria Veitola valitsi Helsingin tulevaisuuden tekijäksi Iiris Kokon.

 

Kerro ja kommentoi