Helsinki-tarinoiden testausta Kustaankartanossa

Kaarina Suorsa (85v) katsoo kuvaa purjeveneestä, netissä surffaavista nuorista ja kiipeilytelineellä keikkuvista lapsista. ”Kyllä, tämä on minun Helsinkini. Täällä on aikaa mukavaan elämiseen.”

Kaarina tuli Kulosaaresta KutsuPlussalla Oulunkylän Kustaankartanoon ikäihmisten minimessuille.

”Ihmisen täytyy lähteä ulos ja luottaa itseensä.”

Kaarina käyttää IPadia kulkemiseensa ja muidenkin arkisten asioiden hoitamiseen.

”Neljästä lapsestani kaksi on tietokonealalla. He hankkivat tämän minulle ja kehottivat käyttämään. Niin minä opettelin.”

Kaarina on ”ikuinen helsinkiläinen”, joka nauttii matkustamisesta ja luonnosta. Hän vie miehensä ulos niin paljon kuin mahdollista, vaikka tämä on sairastunut Alzheimerin tautiin.

”Vaikka arki on raskasta, olen onnellinen tästäkin vaiheesta”, Kaarina sanoo painokkaasti 60 aviovuoden jälkeen.

Kello lähenee neljää ja Kaarinan vapaapäivä on päättymässä. Niitä on kuukaudessa kolme. Kaarina kutsuu kulkuneuvon viemään itsensä takaisin kotiin.

”Kannatti lähteä!”

 

Voinko lainata ihmisen?

Seuraavakin messuvieras tarttuu teemaan ”Helsingissä on enemmän aikaa elämiseen”.

Maarit Vesanen hoitaa Kustaankartanon viriketoimintaa. Hän unelmoi siitä, että yhteisöllinen elämänmuoto lisääntyisi Helsingissä.

”Jos Helsinkiin rakennetaan lisää muunneltavia asuntoja, vanhukset ja perheet voisivat asua niissä rinnan. Nuoret seniorit voisivat auttaa lapsiperheitä arjessa ja nuoret vanhempia esimerkiksi sähköisissä palveluissa. Tai vaikka ottaa vanhuksen autonsa kyytiin kauppareissulle.”

Jos kasvettaisiin enempi liki, voitaisiin oppia paremmin sietämäänkin toisiaan.

”Kerran joku oli teipannut lähirappuun Helsingin kaupungin ohjesäännön: Lasten leikkiä ei saa häiritä”, Maarit muistelee huvittuneesti.

Kustaankartano on itsessään tiivis vanhusyhteisö, melkeinpä oma kylä – voisiko jo valmiiseen rakenteeseen tuoda toisen sukupolven edustajia?

”Voisi se olla mahdollista. Tai sitten jo valmiilla alueilla voisi olla muita kohtauspaikkoja. Entä jos kirjastosta voisi lainata ihmisen?”

 

IMG_0928

 

 

Video: Helsinki-tarinaa Kustaankartanonosta (1 min)

Lisää Helsinki-tarinan testauksesta  

 

Teksti ja kuvat: Riikka Lahdensuo

Kerro ja kommentoi