Vaikuttava opiskelijametropoli

Alviina Alametsä on helsinkiläinen opiskelija, joka on monessa mukana. Opiskelijoiden edunvalvontaan liittyvissä tehtävissä hän on toiminut Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa World Student Capital -verkostossa. Tällä hetkellä Alviina toimii Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) hallituksessa vastuualueenaan kansainvälinen edunvalvonta ja kehitysyhteistyö. Suomen ja Helsingin hienouksien vieminen maailmalle on SYL:n kautta osa Alviinan elämää.

 

Lisää kaupunkia Helsinkiin

World Student Capital -puheenjohtajuus on ollut palkitsevimpia ja haastavimpia kokemuksia Alviinan uralla opiskelijoiden edunvalvonnassa. World Student Capital -verkosto koostuu pääkaupunkiseudun korkeakoulujen ylioppilas- ja opiskelijakunnista ja se edustaa lähes 100 000 opiskelijaa. Verkosto tutkii, viestii ja vaikuttaa luodakseen Helsingistä maailman parhaan opiskelijametropolin.

”Puheenjohtajuuteen lähdin asenteella, että jos tämä tehdään, niin tehdään isosti. Mukana oli innokkaita ihmisiä ja verkostot saatiin pyörimään.”

Puheenjohtajuus huipentui ”Opiskelijan kaupunki” -tutkimuksen julkistamiseen joulukuussa 2015, josta nostettiin esiin erityisesti se, miten opiskelijat tarvitsevat lisää edullisia asuntoja. Helsinki vastaa toiveisiin: tutkimuksen julkistamisen jälkeen kaupunki julkisti rakentavansa lähes 900 opiskelija-asuntoa lisää.

Edullisten asuntojen vähäisyys on Helsingin haaste. ”Opiskelijan tuloista menee tällä hetkellä keskimäärin noin 70 % asumiseen, ja se on aivan liikaa. Lisäksi kansainväliset osaajat eivät jää Suomeen, ja asuntojen hinnat ovat yksi syy tähän. Kyvykkäillä ihmisillä pitäisi olla varaa asua Helsingissä ja käyttää Helsingin palveluja.”

Alviina näkee kehitettävää myös tiiviimmän kaupungin rakentamisessa.

”Meidän pitäisi olla vieläkin kunnianhimoisempia. Malleja tiiviimpään ja korkeampaan rakentamiseen on olemassa. Luontoa ei saa tuhota asumisen alta.”

 

Tasapuoliset mahdollisuudet vaikuttaa

”Helsingissä on puhdasta luontoa ja ilmaa. Rentoutumaan pääsee luonnonsuojelualueiden huomaan ja kaupungissa voi nauttia taiteesta. Ilmassa on oikeanlaista pöhinää ja eväät yrittäjyyden kehittämiseen ovat loistavat.”  Näitä Helsingin valttikortteja voisi Alviinan mukaan kehittää edelleen.

Muutettuaan Jokelasta Helsinkiin Alviina oli yllättynyt kaupungin tarjoamista mahdollisuuksista vaikuttaa ja olla mukana omaa mielenkiintoa herättävissä järjestöissä. ”Mahdollisuudet pieniin kaupunkeihin verrattuna ovat aivan eri luokkaa.”

Suomen ja Helsingin rikkautena ovat aidosti tasapuoliset mahdollisuudet vaikuttaa. Halutessaan pääsee erilaisiin vaikuttamismahdollisuuksiin mukaan omasta taustasta riippumatta.

Kannustavan esimerkin oman aktiivisuuden merkityksestä Alviina sai pian muutettuaan Helsinkiin. Monien nuorten harmiksi kaupunki oli pari vuotta aikaisemmin purkanut Brahenkentän skeittipuiston.

Vuonna 2013 Alviina teki yhtenä ensimmäisistä aloitteistaan Helsingin ympäristölautakunnassa yhteistyötä varavaltuutettu Vesa Korkkulan kanssa osoittaakseen skeittiparkin meluhaittojen olevan ajateltua pienempiä. He toivoivat, että skeittipuisto vakinaistettaisiin ja kunnostettaisiin. Lopulta sekä ympäristölautakunta että yleisten töiden lautakunta lausuivat aiheesta myönteisesti.

Myöhemmin Alviina käveli Kalliossa ja kuuli skeittaamisen ääniä. “Skeittipuisto oli täynnä toimintaa. Oli hauska nähdä kunnallispolitiikan vaikutuksia käytännössä. Nuorten harrastusmahdollisuuksia pitäisi kieltämisen sijaan mahdollistaa.”

 

Teksti: Laura Kylliäinen
Kuva: Sebastian Trzaska

 

Alviina Alametsä nimesi Helsingin tulevaisuuden tekijäksi Leena Pihlajamäen.

 

 

Kerro ja kommentoi