Helsinki on Hollywood-väenkin mittapuulla luksusta

”Kuinka etuoikeutettuja me helsinkiläiset olemmekaan!”

Tähän ajatukseen näyttelijä Jasper Pääkkönen on usein havahtunut, kun hän on esitellyt kotikaupunkiaan ulkomaalaisille ystävilleen ja seurannut vierestä heidän ihastuneita reaktioitaan.

”Jokainen elokuva- ja tv-alan vieraani jaksaa hämmästellä Helsingin poikkeuksellista tunnelmaa. Eräs maailmaa työnsä puolesta ristiin rastiin matkannut Hollywood-agentti rakastui kaupunkiin niin paljon, että suunnittelee nyt loma-asunnon ostamista Helsingin keskustasta”, Jasper kehuu.

Hänen mukaansa suomalaiset kärsivät usein ”muualla kaikki on paremmin” -syndroomasta, vaikka monille ulkomaalaisille esimerkiksi Helsingin turvallisuus, puhtaus ja luonnonläheisyys ovat silkkaa luksusta.

”Itsekin olen osannut huomata kaupungin poikkeuksellisuuden vasta silloin, kun olen nähnyt sen ulkomaalaisten vieraiden silmin”, hän myöntää.

 

Rannat ovat kesä-Helsingin valtti

Jasper Pääkkösen lempipaikkoja Helsingissä ovat veden äärellä sijaitsevat puistot ja terassit. ”Esimerkiksi Mattolaituri, jonka rakentamista monet tahot äänekkäästi vastustivat, on kiva ja tyylikäs paikka nauttia ohi lipuvista veneistä teen tai viinilasin ääressä. Mitä enemmän Helsingin eteläisille rannoille rakennetaan, sen vahvemmin kaupungin kesäinen painopiste siirtyy keskustasta meren äärelle – juuri sinne, missä painopisteen kuuluisikin olla”, hän sanoo.

Juuri Kaivopuistonrannassa sijaitsevan Mattolaiturin omistajan Antero Vartian kanssa Jasperilla onkin riittänyt viime aikoina palaveeraamista, sillä miehet ovat avaamassa toukokuun lopussa Hernesaaren rantaan yhteistä yritystään, Löyly-saunaa. Puulämmitteisen saunan ja savusaunan lisäksi rantaan nousee sadan asiakaspaikan kahvila-ravintola sekä 600 asiakaspaikan terassi, josta tulee lajissaan Helsingin suurin.

”Parhaillaan työmaalla viimeistellään kertalämmitteisten, tuhansia kiloja painavien kiukaiden muurausta sekä rakennuksen puista ulkokuorta eli niin sanottua hulmua. Pian alkaa kahdeksan metriä rantaviivasta meren päälle ulottuvan terassin rakentaminen”, Jasper kertoo.

 

Turistit ja paikalliset yhteisiin löylyihin

Vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys ovat Löylyssä kaiken lähtökohtana. Esimerkiksi rakentamiseen käytettävä puutavara on FSC-sertifioitua ja sähkö ekosähköä, ja sen lisäksi ravintolan listalta löytyy vain vastuullisesti pyydettyä kalaa. ”Haluamme esimerkillämme kannustaa myös kilpailijoitamme vaihtamaan sähkösopimuksensa sertifioituun ekosähköön ja miettimään kahdesti, onko uhanalaisten kalojen tarjoaminen nykypäivänä oikea ratkaisu”, Jasper Pääkkönen sanoo.

Sauna rakennetaan lähelle Hernesaaren satamaa, jossa pysähtyy vuosittain 400 000 risteilyturistia. Jasper iloitsee, että Löylyn valmistuttua turistit pääsevät kaupunkilaisten rinnalle kokemaan suomalaista saunakulttuuria ja voivat esimerkiksi pulahtaa avantoon talvisin.

Jo pelkän näköalankin puolesta Löylyyn kannattaa näyttelijän mukaan poiketa.

”Löylyn kahdelta kattoterassilta on poikkeukselliset näkymät ulapalle. Väitän, että hienompia merinäkymiä ei löydy miltään Suomen terassilta”, hän kehuu.

 

Juonittelua ja valtapelejä

Saunabisneksen lisäksi Jasper Pääkkösen elämään kuuluu tällä hetkellä juonittelua ja valtapelejä, tosin fiktiivisiä sellaisia. Jasper nimittäin kuvaa parhaillaan Dublinissa Vikings-sarjan neljännen tuotantokauden viimeistä jaksoa. Hän muutti viime kesänä Irlantiin kuvaamaan viikinkimaailmaan sijoittuvaa sarjaa, mutta pääsee pian nauttimaan muutaman kuukauden lomasta.

”Tämä on ollut hieno työpesti, eivätkä edes aamuneljän herätykset ja 15-tuntiset työpäivät ole rasittaneet. Se kertonee paljon koko työryhmän keskuudessa vallitsevasta innostuneesta tunnelmasta”, Jasper sanoo.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että sarjasta tehdään myös viides tuotantokausi, jolloin Jasper muuttaa taas takaisin Dubliniin 11 kuukaudeksi.

Muita tulevaisuudensuunnitelmia Jasperilla ei tällä hetkellä ole, mutta Helsingin kehityksen suhteen hänellä on vielä yksi toteutumaton unelma.

”Toivon näkeväni päivän, jolloin Vanhankaupunginkosken pato puretaan ja historiallinen Helsinginkoski paljastuu sen muodostaman patoaltaan alta.”

Hän huomauttaa padon estävän useimpien kalojen nousun Vantaanjokeen, josta kärsii toistakymmentä padon yläpuolista kuntaa. Se harmittaa Jasperia, joka on myös innokas perhokalastaja ja kala-aktivisti.

Sitten ovat vielä maisemallisetkin perusteet.

”Padon purkaminen palauttaisi keskelle kaupunkia yli kilometrin mittaisen koskialueen, jonka äärellä kaupunkilaisille tarjoutuisi mahtavia virkistysmahdollisuuksia. Virtaava vesi vetää puoleensa.”

 

Teksti: Venla Pystynen

Kuva: Juuso Syrjä

 

Risto Elomaa valitsi Jasper Pääkkösen Helsingin tulevaisuuden tekijäksi.

Kerro ja kommentoi