Helena Hautamäki melkein Nuuksiossa

Tänään on taivaallinen päivä lähteä poimimaan puolukoita Nuuksioon. Vaakkoissa Suomen Ladun majalla on varmasti kaunis aurinko ja punaiset mättäät.

Meno-paluu -bussilippu Nuuksioon maksaa 20 euroa ja laatikollinen puolukoita Hakaniemen torilla 19 euroa. Päädyin poimimaan marjat torilta ja nauttimaan auringosta Kahvisiskojen teltalla. Ensi kerralla otan mustikkapiirakan sijaan riisipuuroa. Sitä saa onneksi joka päivä.

Täältä näkee ensimmäiseen Helsingin kotiini Merihakaan, jonne muutin vuonna 91. Saavuin järvenrantakaupungista 15-kerroksisen kerrostalon seitsemännen kerroksen nurkka-asuntoon, josta oli upeat maisemat. Ihastuin. Poikani totesi: ”Äiti, ei sun tarvitse joka kerta ilmoittaa, että laiva menee.”

Helsinki on aina ollut moninainen. Kun asuin Puu-Vallilassa, vaihteluksi riitti se, että lähdin ratikalla katsomaan Merihaan tornitaloja. Uudessa kodissani Pikku-Huopalahdessa ikkunani alla kasvava aniliini koristekirsikkapuu ja eriväriset ihmiset saavat minut välähdysmäisesti kokemaan, että olen ulkomailla.

Asuessani Bangladeshissa kuljetin lapsiani rattaissa, jotka olivat naapuruston ainoat. 30 lasta juoksi perässäni ja opetti minua laskemaan bengaliksi viiteen. Vastavuoroisesti heiltä tuli kuorossa: ”Yksi, kaksi, kolome!” Syntyperäistä pohjalaista huvitti. Kylän naiset kyselivät minulta leikkisästi, minkävärisen kastimerkin haluan otsaani: tumman vai punaisen. He piirsivät nauraen kajaalilla merkin otsaani.

Olen hoitanut Helsingin kaupungin palveluksessa lapsia ja vanhuksia, lukuisissa pätkissä. Asukastaloissa olen järjestänyt erilaisia piirejä, joissa runoillaan ja taiteillaan. Olen myös siivonnut. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden maisteri.

Tällä hetkellä nautin kolmesta lapsenlapsestani. Haluaisin myös auttaa pakolaiskeskusten asukkaita. Mietin luku- ja kirjoitustaidottomia äitejä. Hekin tarvitsevat täysin erilaisessa kulttuurissa arkipäivän yhdessä kulkemista ja kädestä pitäen näyttämistä.

Teksti ja kuva: Riikka Lahdensuo

Kerro ja kommentoi