Hashtag kiireinen kuvaaja

Kaapelitehtaalla vilisee. Vilisijät ovat Suomen valokuvataiteen museon 7–9-vuotiaita valokuvausleiriläisiä. Käynnissä on edellisenä eli ensimmäisenä leiripäivänä otettujen kuvien katselu. Kahdentoista lapsen ryhmän on hiukan vaikea pysytellä paikoillaan, eivätkä tuolitkaan oikein pysy pystyasennossa, mutta valokuvat kiinnostavat ja nokkelat kommentit lentelevät ristiin rastiin.

WP_20160621_011

Tehtävänä on ollut jalkautua Ruoholahden alueelle ja ottaa kuvia, joissa on viivoja, kirjaimia, jotain sinistä tai hämmentävä rajaus. Tulokset ovat hienoja, ja kuvia on paljon. Monet ovat kuvanneet viemärinkansia ja sinisiä penkkejä, mutta kaikkien kuvat ovat erilaisia.

Leirin ohjaaja Maija Ihanainen löytää jokaisesta kuvasta kehuttavaa ja kommentoitavaa, huomioita ja vinkkejä.

WP_20160621_025

Tunnelma on vapautunut ja innostunut. Kuvien katsomisen lomassa kuuluu välillä valokuvausteknisiä havaintoja ja pohdintoja, kuten “Mitä tapahtuis jos aurinkoja olis kaks?” tai “Mä en voi uskoa että mä unohdin syödä aamupalaa.”

Tosiaan, pakko pitää tauko ja haukata välipalaa, että jaksaa katsella lopunkin ryhmän kuvat. Tauolla on hyvä myös hiukan jutella. Eelis, 9, kertoo kuvanneensa tähän mennessä muun muassa seinää, penkkejä ja merta. Meri on hänen suosikkinsa, se on niin hieno. Eelis ei asu Ruoholahdessa vaan idempänä metrolinjan varrella, Kulosaaressa. Vastaus siihen, minkälaisen kuvan hän haluaisi Ruoholahden metroasemalle, on selvä: “Sellaisen missä mä olen ite.”

Inka ja Taimi, hekin molemmat 9-vuotiaita, ovat viihtyneet leirillä. Molemmat pitävät valokuvauksesta, Inkalla on oma Instagram-tilikin. Taimin suosikkiaiheita ovat kauniit maisemat. Ruoholahti on heidän mielestään hieno paikka, jossa on paljon kiinnostavaa kuvattavaa. Tyttöjen mielestä on mahtavaa, että heidän kuvansa päätyvät metroasemalle. “Olihan se aika yllättävää kuulla! Mehän tultiin vaan kesäleirille!” Taimi hämmästelee.

WP_20160621_014

Ohjaaja Maija Ihanainen kehuu leiriläisiä innokkaiksi ja motivoituneiksi. Lapset eivät halua vain hullutella leirillä vaan todellakin oppia. Epäilemättä oppivatkin, ja ainakin intoa ja silmää löytyy. “Ajatelkaa nyt, että teitä on näin monta, ja me oltiin kuvaamassa aika pienellä alueella, ja silti jokainen teistä on löytänyt jotain sellaista, mitä kukaan muu ei ole huomannut!”

WP_20160621_005

Kerro ja kommentoi