“Merellinen mesta ja säännelty pikkukaupunki”

Helsingin kaupungin kumppanina brändiprojektissa toimiva Kuudes Kerros on havainnoinut mielipidevaikuttajien haastatteluilla Helsingin nykytilaa ja kehittämisen suuntia.

Tällä kertaa tulokset eivät yllättäneet. Kaikki jotka tuntevat kaupungin, puhuvat sen hyvistä ja huonoista puolista hyvin yksiäänisesti. Helsinki on merellinen mesta, mutta myös sietämättömän säännelty kaupunki.

 

Helsinki on aarre

Kuva: Helsingin kaupungin henkilöstön mielikuvia (Helsinki on aarre -kysely/ Siiri Mäkelä) 

Viime vuosina me urbaanit metsäläiset olemme tuoneet jokamiehen oikeudet tänne kaupunkiin. Monet kulmat ovat täyttyneet pitkin vuotta tapahtumista ja tyhjät tilat ihmisistä. Helsinki tapahtuu! Tämä on mielettömän hieno paikka.

Kuva: Urbaanit jokamiehen oikeudet

Vertailun vuoksi voi sanoa, että Kööpenhamina on monessa mielessä kuin Helsinki – paitsi että tanskalaisten ilmapiiri on yhä reilusti rennompi. Tivoli loistaa syysyössä tuhansine sirkuslamppuineen ja ihmismassat nauttivat aikuisten huvipuistossa kaikenlaisista antimista. Tulee seuraava aamu, ja laumoissa polkevat pyöräilijät antavat kaupungille jälleen pulssinsa.

Haemme kaikki hyvää sykettä Helsinkiin, vaikka kaupunkikoneiston on usein vieläkin vaikeaa päästää irti sääntelystä ja kaavamaisesta suunnittelusta. Joskus syynä on tsaarinaikainen laki virkavelvollisuuksista tai tasapuolisuuden vaatimus, joskus hidasteena on kaupunkiorganisaation kankeus ja moniäänisyys.

Helsingin kaupungin organisaatioon kuuluu 31 virastoa ja noin 40 000 työntekijää, saman verran kuin on Järvenpäässä asukkaita. On yhteisiä strategioita ja linjauksia – ja erilaisia näkemyksiä.

Yli miljoona Helsingin tekijää – virassa tai viratta, toimessa mutta ei toimetta – vaikuttavat Helsingin vireeseen.

Teksti ja kuva: Riikka Lahdensuo

Haastattelujen yhteenveto (PDF)

Kerro ja kommentoi