Entinen punkkari opettaa bändisoittoa lapsille

”Cee, cee, cee, on kiva sointu, jee!”, laulaa Ilpo-Risto ”Pablo” Salmes Kurkimäen leikkipuistossa, ja opettaa tarhaikäisiä lapsia soittamaan ukuleleä.

Toisena päivänä hän esittelee rumpujen takaa peruskomppia ala-astelaisille ja kolmantena vetää bändikerhoa.

Pablo on Kurkimäen leikkipuistossa 21 vuotta työskennellyt sosiaaliohjaaja ja tiiminvetäjä, joka on tuonut alueen lasten elämään rytmin, musiikin ja bänditoiminnan.

Hänen aloitteestaan leikkipuisto on saanut 2000-luvun alussa Bunkkeriksi kutsutun bändikämpän, jossa lapset voivat kokeilla soittimia rummuista kitaroihin ja bassoon. Moni on innostunut, ja jopa seitsemänvuotiaat lapset ovat perustaneet omia bändejään – vaikka kukaan ei ole aluksi osannut soittaa lainkaan.

 
Musiikki antaa onnistumisen kokemuksia

”On tosi liikuttavaa, kuinka innostuneita he ovat”, Pablo sanoo hymyillen ja kertoo soittamisen kehittävän lasten motorisia taitoja ja parantavan heidän keskittymiskykyään.

”Samalla he pääsevät kiinni hyvään harrastukseen ja saavat onnistumisen kokemuksia, eivätkä ohjaudu niin helposti huonoille teille.”

Pablo tietää mistä puhuu, hän on musiikkiterapiaa Sibelius-Akatemiassa opiskellut muusikko.

Hänen uransa musiikin parissa alkoi 70-luvulla Äpyli-nimisen punkbändin rumpalina.

”Juice Leskinen kehui levymme Soundi-lehdessä, mutta punk ei kuitenkaan ollut mun juttuni”, Pablo muistelee.

Hän päätti jättää bändin parin vuoden yhteistyön jälkeen ja on sen jälkeen soittanut monissa erilaisissa blues-, soul-, gospel- ja rock-kokoonpanoissa. Nyt hänen vapaa-aikansa kuluu treenikämpällä ja keikoilla lastenmusiikkibändi Takuumiehissä, jonka energistä rokkia on nähty muun muassa Provinssirockissa, Ilosaarirockissa ja lukuisilla koulukiertueilla ympäri Suomen.

 

Skidirock on estradi myös lapsille

Vuonna 1996 Pablo hörppi teetä leikkipuiston taukotiloissa ohjaaja- ja muusikkokollegansa kanssa, kun miehet saivat idean: ”Mitäs jos pantaisiinkin festarit pystyyn!”

Syntyi Skidirock, Kurkimäen leikkipuistossa vuosittain järjestettävä lastenmusiikkifestivaali, jossa on esiintynyt maan tunnetuimpia muusikoita sekä leikkipuistossa treenaavia lasten omia bändejä.

Tänä keväänä, toukokuun 27. päivänä, Skidirock järjestetään jo 21. kerran, ja luvassa on niin lasten kuoroja, big band-musiikkia kuin rokkiakin.

”Helsingissä riittää tarjontaa erilaisista taidetapahtumista, jos lapsille haluaa antaa kulttuurikasvatusta”, hän kehuu. Häntä itseään miellyttää myös lähiöiden vihreys ja puistojen, metsien ja merenrantojen tarjoamat, hyvät urheilumahdollisuudet.

”Helsinki ei ole mikään harmaa kivimöhkälekaupunki”, hän sanoo.

 

Oma jengi juurruttaa

Kun Pablo muutti Pohjois-Karjalasta Helsinkiin 34 vuotta sitten, hän halusi sulautua pääkaupunkilaisten joukkoon. Hän lopetti karjalaisen murteen puhumisen, ja otti tilalle stadin slangin suhuässineen. ”Pelkäsin, että muuten minulta kysytään mikä landepaukku oikein olen. Mutta aikuistuttuani aloin arvostaa evakkovanhempieni juuria ja ryhdyin puhumaan taas mie- sie-murretta.”

Samaa itsensä hyväksymistä Pablo haluaa opettaa Kurkimäen leikkipuiston lapsillekin, eikä hän väsy työskentelemään sen puolesta, että kaikki tuntevat kuuluvansa joukkoon.

”Pidän itseäni kuin jääkiekkojoukkueen kapteenina, olen vahvasti mukana tässä jengissä. Senkin takia minun on vaikea kuvitella, että asuisin jossain muualla kuin Helsingissä.”

 

Teksti ja kuva:
Venla Pystynen

 

Pablo Salmes valitsi tulevaisuuden tekijäksi Larri Helmisen.

 

 

Kerro ja kommentoi