Avoin, avoimempi, tulevaisuuden Helsinki

Janne Kareinen, Arabianrannan alueellisen yhteistoimintamallin kehittäjä, ei halunnut nuorena olla naapuriensa kanssa tekemisissä. Esikoislapsi vei uuteen kaupunginosaan, ja isyysloman aikana hiekkalaatikon reunalta löytyi samankaltaisia ihmisiä, samankaltaisia arvoja ja kyky saada isoja asioita aikaan valtaa ja vastuuta jakamalla.

Nykyään, lukuisia alueprojekteja ja mentorointikeikkoja myöhemmin, Janne saarnaa (kysyttäessä) mielellään tiedon avoimuudesta, työn nautinnollisuudesta ja vähän tottelemattomuuden houkutuksestakin.

”Helsinki on tällä hetkellä kiinnostava, elävä ja monimuotoinen. Vielä enemmän haluaisin nähdä eri toimijoiden yhteiskehittämistä. Kaikilla tasoilla; päättäjät, viranomaiset, erilaiset vapaat ja järjestäytyneet toimijat, yksittäiset ihmiset. Kaikilla ihmisillä on erilaista kokemusta ja asiantuntemusta. Toivoisin, että se kaikki saataisiin näkyviin ja käyttöön.”

Jannen mukaan Helsingin brändiin sopisi yhteiskehittämisagendan lisäksi tiedon avoimuus ja läpinäkyvyys. Vaikka datoja on avattu, niiden tulkintaan tarvitaan sovelluksia tai joku tulkitsemaan tietoa ymmärrettäväksi. Kaupungilla voisi olla nimetty, hyvin resursoitu, tietoa läpivalaiseva ja tulkitseva yksikkö. Vähintään kymmenen henkilöä, jotka jatkuvasti vastaavat kaupunkilaisten kysymyksiin päätöksenteosta ja kaikesta olennaisesta tiedosta.

”Vaikka ideaalitilanteeseen on vielä matkaa, iso muutos on itse asiassa tapahtunut. Helsingin kaupunki on tehnyt datan avaamisessa todella merkittäviä tekoja. ”

Lausunto on kaupungille imarteleva tunnustus, sillä avoimuus sekä vallan ja tiedon jakaminen ovat hänen kehittämänsä Artova-mallin kulmakivet. Tästä mallista ollaan oltu kiinnostuneita laajasti niin kaupungin organisaation sisällä kuin muissa asukasaktivismi- ja osallisuushankkeissa Keski-Suomea ja Tallinnaa myöten.

 

Arabianranta opetti, ja opettaa yhä

Janne Kareinen muutti vuonna 2004 Arabianrantaan, jossa asuu vieläkin. Hän oli ensimmäisen kevään kotona pienen lapsen kanssa. Hiekkalaatikon reunalta löytyi samankaltaisia, samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä.

Vuonna 2005 hiekkalaatikkoporukka järjesti yhden talon voimin ensimmäisen Arabian katufestivaalin, pihatapahtumana. Yhdessä tekeminen voimautti ja koukutti. Sitten 2007 Janne valtasi ystävineen Arabian kaupunginosayhdistyksen – se oli vielä silloin se taho, jonka kautta kaupungin kanssa pääsi tekemisiin. Arabiassa alettiin uudistaa asukastoimintaa. Yksi keskeisin päätös kuului: Ei ikinä valiteta mistään. Jos on asioita joita halutaan muuttaa, tehdään kaupungille kehitysehdotuksia.

Artovan – eli Arabianranta-Toukola-Vanhakaupunki kulttuuri- ja kaupunginosayhdistyksen – menestyksekkäät käytännöt ja opit dokumentoitiin World Design Helsinki -vuoden projektina vuonna 2012. Nykyään yhdeltä pihalta alkanut Arabian Katufestivaali liikuttaa 25 000 ihmistä. Festivaalissa on 22 eri osa-aluetuottajaa, suurin osa uusia. Kaupunginosa ja sen toiminta uudistaa itse itseään. Malli toimii.

Janne Kareinen on edelleen osittain mukana Artovan toiminnassa, mutta nykyisenä päätyönään hän rakentaa Espooseen kansalaistoiminnan keskusta ja käynnistää Tapiolaan urbaania kaupunkikulttuuria.

”Samat kysymykset: Kuinka luovutetaan valtaa ja vastuuta? Kuinka onnistutaan tekemään tieto läpinäkyväksi, että uudet pääsevät käsiksi samaan tietoon? Tiedon jakaminen on tasa-arvoisen yhteiskehittämisen kulmakivi.”

 

Teksti: Anna Pakarinen
Kuva: Anna Huovio

 

 

Maija Mattila valitsi Helsingin tulevaisuuden tekijäksi Janne Kareisen. 

 

 

 

Kerro ja kommentoi