“Я верю в магию Хельсинки” eli “Helsingissä on taikaa”

 

Seitsemän vuotta sitten pietarilainen Alexander Weinstein, 26, oli kauppatieteilijä ja suuren kuljetusyrityksen talousanalyytikko. Sitten hän tapasi teatteriohjaaja Tatyana Priyatkinan (nyk. Weinstein), ja hänen elämänsä mullistui.

Alexander ja Tatyana menivät naimisiin ja alkoivat työskennellä yhdessä. Pari perusti Pietarin suurimman yksityisen teatterikoulun Light Peoplen ja esittävän nykytaiteen keskuksen Platform Skorokhodin.

”Hyppäsin tylsästä mutta tuottoisasta ekonomistin työstä riskialttiiseen ja hyvin hauskaan ammattiin teatterituottajaksi”, Alexander kertoo.

Viime maaliskuussa pari muutti Helsinkiin, kun Teatteri Viiruksen johtaja Matilda von Weissenberg kutsui heidät mukaan Meeting the Odyssey –projektiin.

Tällä hetkellä pariskunnan kädenjälkeä voi nähdä Helsingissä kulttuurikeskus Korjaamolla, jonne he ovat rakentaneet kaksi escape roomia eli pakopelihuonetta. Escape Room on viime vuosina räjähdysmäisesti suosiotaan kasvattanut konsepti, jossa ryhmä pelaajia lukitaan huoneeseen ratkaisemaan erilaisia tehtäviä ja etsimään ulospääsyä.

”Minua kiinnostaa interaktiivisuus yleisön kanssa. Haluan olla tuottaa teoksia, jotka osallistavat ihmiset uudenlaisella tavalla”, Alexander kertoo filosofiastaan.

 

Remote Helsinki

Tähän mennessä Alexander on työskennellyt aina yhdessä vaimonsa kanssa, mutta tänä vuonna he keskittyvät omiin projekteihinsa. Tatyana ohjaa Helsingissä näytelmiä Teatteri Viirukselle ja Svenska Teaternille, Alexander taas valmistelee Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta ensiesityksensä saavaa Remote Helsinkiä.

”Se on maaginen sekoitus teatteria ja kävelykierrosta, joka vie osallistujansa Helsingin salaisiin ja odottamattomiin paikkoihin hyvin avatgardistisella tavalla.”

Teoksessa osallistujille annetaan kuulokkeet, joista he saavat robottiääneltä ohjeita, minne kulkea ja mitä tehdä. Puolitoista tuntia kestävän kierroksen varrelle asennetaan erilaista tekniikkaa, ja myös kuulokkeista kuuluva äänimaailma on teoksessa tärkeässä osassa.

”Kierros on tarkoitettu erityisesti ihmisille, jotka asuvat Helsingissä. Siinä kaupungista itsestään tulee teatteri, ja ihmiset voivat nähdä kotikulmansa uudesta näkökulmasta”, Alexander kertoo.

Konseptin on kehittänyt berliiniläisen teatteri Rimini Protokollin ohjaaja Stefan Kaegi, ja Alexander toteuttaa sen yhteistyössä riminiläisten kanssa. Aiemmin Remote on nähty jo 17 kaupungissa ympäri maailmaa Berliinistä Bangaloreen ja New Yorkista Milanoon. Alexander kertoo käsikirjoituksen ja dramaturgian olevan jokaisessa kaupungissa erilainen, sillä toteutuspaikka vaikuttaa olennaisesti siihen, millaiseksi teos muodostuu.

 

Kaupunki, joka kutsuu leikkimään

Helsinkiä Alexander kutsuu helposti lähestyttäväksi ja leikkimään kutsuvaksi kaupungiksi.

”Helsingissä on taikaa. Täällä on helppoa toteuttaa erilaisia nykytaideprojekteja”, Alexander sanoo viitaten muun muassa yhteistyökumppaneiden ja rahoituksen löytämiseen.

Hän kertoo olevansa iloinen voidessaan työskennellä Helsingissä, jota pitää kansainvälisenä ja inspiroivana kaupunkina.

”Nyt ovet ovat auki maailmalle”, hän sanoo.

 

Teksti ja kuva: Venla Pystynen

 

Raoul Grünstein valitsi Helsingin tulevaisuuden tekijäksi Alexander Weinsteinin.

Kerro ja kommentoi